Ako ste kao ja i obožavate grašak u svim kombinacijama,
obavezno probajte ovaj recept. Pravljena po mom omiljenom receptu za prhko
tijesto koje se topi u ustima. Idealno za lagani ručak ili večeru.
Sastojci:
ZA SLANO PRHKO TIJESTO
300 gr brašna (najbolje je kombinacija pola-pola oštrog i
glatkog)
150 gr margarina izrezanog na sitne kockice
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlica Votke (ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića
neutralnog okusa )
1 žličica soli
ZA NADJEV
1 file pilećih prsa oko 200 gr
100 gr sušene slanine
500 g smrznutog graška
1 manja glavica luka
100 gr ribanog tvrdog sira
Sol, papar,
Vegeta
Mljevena slatka crvena paprika
1 žličica peršinovog lista
1 žličica celerovog lista
1 žličica kopra
Priprema:
TIJESTO – 1 dio
Sve sastojke staviti u zdjelu i rukama sve dobro izmiješati
mrveći maslac i brašno među ruka dok se sve ne izmrvi i dobije strukturu
pijeska. Možda će vam se činiti da je presuho i da trebate dodati još tekućine
ali nemojte. Kako budete mijesili , margarin u smjesi će se topiti od toplina
ruku i dodatno ovlažiti smjesu. Nastavite mijesiti i skupljati dok se ne počne
spajati u jednu cjelinu.
Prebacite na radnu površinu i nastavite mijesiti sve dok ne
dobijete glatku kuglu tijesta. Kuglu spljoštite u disk i omotajte plastičnom
folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta da se odmori i ohladi.
Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.
NADJEV
File pilećih prsa prvo izrežite na trakice a zatim na
kockice. Posolite, pospite Vegetom i crvenom paprikom, dobro izmiješajte i
ostavite da stoji dok pripremate druge sastojke.
Slaninu izrežite na sitne kockice
Luk izrežite na sitne kockice.
Sir naribajte.
Smrznuti grašak staviti u cijedilo o proprati pod mlazom tople
vode i ostaviti da se ocijedi.
U široku tavu ugrijati da bude vrela, dodati 1-2 žlice ulja, dodati
slaninu i pržiti je miješajući.
Kad se počne zlatiti dodati sjeckanu, začinjenu piletinu.
Pržiti miješajući par minuta ( 1-2 minute ) da se počne zlatiti. Ne trebate
brinuti dali je pečeno jer če se još završavati u pećnici. Meso i slaninu prebacite
na tanjur pazeći da ih ocijedite od masnoće i ostavite sa strane.
Na preostaloj masnoći propržite luk sve dok se ne počne
zlatiti. Dodajte grašak, 1 žlicu Vegete, sol i papar po želji i zalijte sa vodom
toliko da prekrije grašak. Poklopite i pustite da proključa. Kad proključa.
Smanjite vatru na najmanje i pustite da krčka 15-20 min ovisno o grašku, neka
bude mrvicu ne skuhan.
Polovicu graška i ostatak
tekućine prebaciti u zdjelu i zdrobiti ga gnječalicom za krumpir u pire.
Dodati ostatak graška, meso, slaninu i sitno sjeckano začinsko bilje. Sve dobro
izmiješati i ostaviti da se malo ohladi dok razvaljamo tijesto.
TIJESTO - 2 dio
Kalup za pitu ili tortu promjera 28 cm namazati margarinom i
posipati brašnom.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljati na dobro
pobrašnjenoj radnoj površini ili između dva papira za pečenje na veličinu par
centimetara veću od širine kalupa.
Prebacite tijesto u kalup i dobro pritisnite uz rubove. Nije
važno ako tijesto prilikom prebacivanja popuca. Lagano pritiskujući prstima pokrpajte
eventualne rupe i pukotine. Dno izbockati vilicom.
Nadjev istresemo na pitu i dobro poravnamo. Višak tijesta
izrezati i ostaviti sa strane. Posipati ribanim sirom. Ostatak tijesta izmrviti
i posipati po piti, to će piti dati hrskavost.
Peči u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta. Kad se
pita po rubovima počne rumeniti i odvajati od stranica kalupa, pita je gotova.
Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar