Umjesto da kupujete, napravite sami svoje začinske mikseve (mješavine).
Sve sastojke dobro izmiješati i sipati u staklenu ili limenu teglicu, nalijepiti naziv, spremiti i koristiti kad god poželimo.
Ako neki od začina nisu mljeveni, možete ih prvo tostirati za puniji okus, zatim samljeti u el. mlinu za kavu ili zdrobiti u mužaru u sitni prah, a muškatni oraščić naribati na sitni ribež za začine.
Ako u mix ide češnjak ili luk u prahu ne moramo ih dodavati ako ćemo ih koristiti sviježe tokom kuhanja.
Začinske mješavine najbolje je držati u staklenoj ili limenoj kutijici koja ne propušta zrak na suhom i mračnom mjestu (kuhinjski ormarić) jer je puno začina osjetljivo na sunčevu svjetlost
TOSTIRANJE ZAČINA
Izmiješati začine staviti ih u suhu tavu i tostirati na laganoj vatri sve dok ne počnu mijenjati boju i jako mirisati oko 10 min. Prebaciti ih u tanjur ili zdjelu i pustiti da se ohlade. Tek ih hladne sameljemo u prah.
PEČENA PILETINA – moj mix za pečenu piletinu
3 žlice crvene mljevene Paprike
3 žlice Vegete
1 žličica Curry u prahu
Sa ovom smjesom 1- 2 žlice natrljati piletinu ostaviti da stoji 30 minuta zatim staviti peči.
BARBECUE SPICE RUB – Začinski mix za Američki roštilj
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice paprike
1 žlica mljevenog crnog papra
1 žlica soli
1 žlica čili u prahu
1 žlica češnjaka u prahu
1 žlica luka u prahu
Pomiješajte sastojke. Utrljajte u meso i ostaviti da stoji 30 minuta ili preko noći.
TACO - začinski mix
1 žlica čili u prahu
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice luka u prahu
1/4 žličica drobljenih pahuljice ljute crvene paprike
1/4 žličice sušenog origana
1/2 žličice paprike
1 1/2 žličice mljevenog kumina
1 žličica morske soli
1 žličica crnog papra
Posipati na mljeveno meso ili piletinu kao što bi koristili kupljeni taco začin. 3 žlice je ista kao i jedan paketić kupovnog taco začina.
FAJITA – začinski mix
1/4 šalice chili u prahu
2 žlice morske soli
2 žlice Paprike
1 žlica luka u prahu
1 žlica češnjaka u prahu
1 žličica Kajenske paprike u prahu (po izboru)
1 žlica kumina u prahu
Oko 1 čajnu žličicu posipati po pilećim prsima ili odresku prilikom pravljenja fajitasa.
GARAM MASALA - Indijski začinski mix
1 žlica kumina mljevenog
1 1/2 žličice korijandera mljevenog
1 1/2 žličice kardamona mljevenog
1 1/2 žličice mljevenog crnog papra
1 žličica cimeta mljevenog
1/2 žličica češnjaka mljevenog
1/2 žličice muškatnog oraščića ribanog
CHINESE FIVE SPICE– mix kineskih 5 začina
1 žlica mljevenog cimeta
1 žlica mljevenog klinčića
1 žlica komorača sjeme, tostirano i samljeveno
1 žlica zvjezdastog anisa mljevenog
1 žlica Szechuanskog papra, tostiranog i samljevenog
Izvrstan za sve recepte azijske kuhinje.
ITALIAN Seasoning - talijanski začinski mix
1 1/2 žlica sušenih listova origana
1 žlica sušenih listova Mažurana
1 žlica sušenih listova Timijana
1/2 žlice sušenih listova Bosiljka
1/2 žlice sušenih usitnjenih i prosijanih listića Ružmarina
1/2 žlice sušenih listova kadulje
Koristi se u velikom broju talijanskih recepata poput patlidžana s parmezanom, piletina s parmezanom, Meatza, špageti, tikvice, lazanje,
HERBS de PROVENCE – provansalsko začinsko bilje
4 žlice sušenih listova Timijana
2 žlice sušenih listova Mažurana
2 žlice usitnjenih i prosijanih listića Ružmarina
2 žlice sušenih listova Taragona
1 čajna žličica cvjetova Lavande (usitnjeni)
1 žličica mljevenog Komorača
Ovaj mix je izvrstan u juhama, francuskim jelima, jelima s piletinom ili prženim povrćem.
RAJIN’ CAJUN mix
1/2 šalice Paprika
1/3 šalice morske soli
1/4 šalice češnjaka u prahu
2 žlice crnog papra
2 žlice luka u prahu
1 žlice Kajenske paprike
2 žlice sušenih listova Origana
1 žlice sušenih listova Timijana
Dobro na stir frys jela, jaja, složenaca i perad.
JAMAICAN JERK začinski mix
1/4 šalice luka u prahu
2 žlica morske soli
2 žlica Timijana
2 žlica mljevenog Pimenta
1 žlica mljevenog Cimeta
1 žličica mljevenog Kajenske paprike
Najbolje je je ako se pomiješa s medom i premaže preko mesa.
RAS EL HANOUT - Moroccan spice mix – marokanski mix
Iako ima bezbroj verzija u nekima se koristi i do 40 različitih začina, ja sam radila po ovom receptu
1 ½ žlice crvene mljevene slatke paprike
1 ½ žlice šećera
1 žlica mljevenog kumina
1 žlica mljevenog korijandera
1 žlica soli
1 žličica mljevenog kardamona
1 žličica mljevenog cimete
1 žličica mljevene Chili paprike
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica kurkume
1 žličica muškatnog oraščića sviježe naribanog
Nema komentara:
Objavi komentar