Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni
jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.
Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će
svakog tko ga proba.
Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i
prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga
pravim onako kao što ga je pravila moja
baka uz male tehničke izmjene naravno jer ona ga je
kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno
cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju
pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali
sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.
Sam naziv A la Wild (Na
divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme
barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso
divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskustva mogu reći da
možete koristiti bilo koju vrstu mesa jer ono što najviše daje okus ovome jelu
je korjenasto povrće i začini. Ja sam ovaj puta pravila sa svinjskim kareom bez
kosti i svejedno je bilo fantastično. Važno je da to bude dio mesa koji se može
kuhati ili peći u jednom komadu.
I još nešto prije početka ako želite skratiti vrijeme
kuhanja možete uzeti meso koje je već izrezano na šnicle i biti će jednako
dobro ali uzmite si malo više vremena i
pripremite meso u jednom komadu i nećete požaliti jer meso pripremljeno na ovaj
način je puno sočnije, ukusnije i raspada se koliko je mekano i vrjedi svakog truda.
Sastojci
Za 4 osobe
1 kg svinjskog karea bez kostiju u jednom komadu ili nekog
drugo mesa
500 gr mrkve
500 gr peršina (korijen)
100 gr celera (korijen)
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
2 lista lovora
2 dcl crnog vina
Sol, biber i Vegeta
Malo brašna za
zapršku
2-3 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Meso očistiti od žilica ako ih slučajno ima, lagano zarezati
na par mjesta da se začini bolje upiju i dobro natrljati sa soli i Vegetom.
Lonac u kojem ćemo kuhati dobro ugrijemo, dodamo malo ulja i
cijeli komad mesa kratko pržimo sa svih
strana čak i sa bočnih dok se ne stvori korica. Tako će se pore na mesu zatvoriti
(poput oklopa) a unutrašnjost će se kuhati u svojem vlastitom soku, a opet
upijati okuse iz umaka i tako postati posebno ukusno i mekano a karamelizacija od prženja mesa će obogatiti umak.
Meso izvadimo na tanjur i ostavimo na kratko sa strane.
Ma masnoču od pečenja dodamo luk isjeckan na kockice i
popržimo da postane zlatan, dodamo mrkvu i peršin prerezan na krupnije komade (
razrezano na 2-3 djela ovisno o veličini ) dodamo sitno sjeckani češnjak i zalijemo
vinom.
Meso vratimo u lonac dodamo lovorov list, soli, Vegete i bibera te sve zalijemo vodom oko 3
prsta iznad površine mesa. Dovesti do
vrenja i kuhati na laganoj vatri, polu poklopljeno sve dok meso ne omekša 1,5 –
2 sata. Vrijeme kuhanja ovisi o kojem se
vrsti i djelu mesa koristi pa čete najbolje znati da je gotovo kada probijete
štapićem ili nožićem i štapič lagano prolazi kroz meso.
Meso opet izvadite ali ga sad pokrijte sa folijom ili sl. da
se ne presuši dok vi završavate umak.
Iz juhe izvadite lovorov list on vam više ne treba a ostatak
juhe i povrća izmikajte štapnim mikserom ili u blenderu da se dobije glatki gusti
umak.
Zapršku ne morate
praviti jer ga je već dovoljno zgusnuo pire od povrća ali možete napraviti laganu zapršku ako
ste navikli na taj dodatni štih koji zaprška daje.
Na kraju sklonite sa vatre, umiješajte kiselo vrhnje dobro
ga izmiješajte.
Meso izrežite na odreske prst debelo i vratite u umak
Ja ga radi
fotografiranja nisam vračala nego samo prelila samo zbog toga da bi se na
fotkama mogle lakše vidjeti sve komponente na tanjuru . Meso mora prosto
plivati u umaku ali se tada ne bi vidjelo na fotografiji.
Ala Wild se može poslužiti uz njoke, krokete,
tjesteninu ali u našoj obitelji dolaze u obzir samo knedle od kruha –
Semelknedle, a sve ostalo je svetogrđe. Recept za knedle od kruha možete
pronaći u linku ovdje Knedle od kruha –Semelknedle
Nema komentara:
Objavi komentar