A la Wild





  

Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.

Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će svakog tko ga proba.

Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga pravim onako  kao što ga je pravila moja baka  uz male tehničke izmjene naravno jer  ona ga je  kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji  danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.

Sam naziv A la Wild  (Na divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš  poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskustva mogu reći da možete koristiti bilo koju vrstu mesa jer ono što najviše daje okus ovome jelu je korjenasto povrće i začini. Ja sam ovaj puta pravila sa svinjskim kareom bez kosti i svejedno je bilo fantastično. Važno je da to bude dio mesa koji se može kuhati ili peći u jednom komadu.

I još nešto prije početka ako želite skratiti vrijeme kuhanja možete uzeti meso koje je već izrezano na šnicle i biti će jednako dobro ali uzmite si malo više vremena  i pripremite meso u jednom komadu i nećete požaliti jer meso pripremljeno na ovaj način je puno sočnije, ukusnije i raspada se koliko je mekano i vrjedi svakog truda.


Sastojci
Za 4 osobe

1 kg svinjskog karea bez kostiju u jednom komadu ili nekog drugo mesa
500 gr mrkve
500 gr peršina (korijen)
100 gr celera (korijen)
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
2 lista lovora
2 dcl crnog vina
Sol, biber i Vegeta
Malo brašna  za zapršku
2-3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

Meso očistiti od žilica ako ih slučajno ima, lagano zarezati na par mjesta da se začini bolje upiju i dobro natrljati sa soli i Vegetom.

Lonac u kojem ćemo kuhati dobro ugrijemo, dodamo malo ulja i  cijeli komad mesa kratko pržimo sa svih strana čak i sa bočnih dok se ne stvori korica. Tako će se pore na mesu zatvoriti (poput oklopa) a unutrašnjost će se kuhati u svojem vlastitom soku, a opet upijati okuse iz umaka i tako postati posebno ukusno i mekano a karamelizacija od prženja mesa će obogatiti umak.

Meso izvadimo na tanjur i ostavimo na kratko  sa strane.

Ma masnoču od pečenja dodamo luk isjeckan na kockice i popržimo da postane zlatan, dodamo mrkvu i peršin prerezan na krupnije komade ( razrezano na 2-3 djela ovisno o veličini ) dodamo sitno sjeckani češnjak i zalijemo vinom.

Meso vratimo u lonac dodamo lovorov list, soli,  Vegete i bibera te sve zalijemo vodom oko 3 prsta iznad površine mesa.  Dovesti do vrenja i kuhati na laganoj vatri, polu poklopljeno sve dok meso ne omekša 1,5 – 2 sata. Vrijeme kuhanja ovisi o  kojem se vrsti i djelu mesa koristi pa čete najbolje znati da je gotovo kada probijete štapićem ili nožićem i štapič lagano prolazi kroz meso.

Meso opet izvadite ali ga sad pokrijte sa folijom ili sl. da se ne presuši dok vi završavate umak.

Iz juhe izvadite lovorov list on vam više ne treba a ostatak juhe i povrća izmikajte štapnim mikserom ili u blenderu da se dobije glatki gusti umak.
 Zapršku ne morate praviti jer ga je već dovoljno zgusnuo pire od  povrća ali možete napraviti laganu zapršku ako ste navikli na taj dodatni štih koji zaprška daje.

Na kraju sklonite sa vatre, umiješajte kiselo vrhnje dobro ga izmiješajte.

Meso izrežite na odreske prst debelo i vratite u umak
Ja ga radi fotografiranja nisam vračala nego samo prelila samo zbog toga da bi se na fotkama mogle lakše vidjeti sve komponente na tanjuru . Meso mora prosto plivati u umaku ali se tada ne bi vidjelo na fotografiji.

Ala Wild  se može poslužiti uz njoke, krokete, tjesteninu ali u našoj obitelji dolaze u obzir samo knedle od kruha – Semelknedle, a sve ostalo je svetogrđe. Recept za knedle od kruha možete pronaći u linku ovdje  Knedle od kruha –Semelknedle






Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti