Još jedno jelo iz djetinjstva koje je često nalazi na našem meniju.
Sastojci
800 gr piletine (komadi po izboru)
2 manje glavice luka
2 mrkve
3 češnja češnjaka
2 Lista lovora sušenog Podravka
1 dcl bijelog vina
1 žlica Vegete
1 žlica Slatke paprike mljevene
1 žličica Ljute paprike mljevene (samo ako volite ljuto )
sol i papar
1 list lovora
2 žlice brašna
2 žlice kiselog
vrhnja
Voda
--------------------
Tjestenina po izboru
Priprema
Rasjeći piletinu na manje komade, staviti u zdjelu i dobro
natrljati začinima: sol, Vegeta, mljevena paprika. Ostaviti da se marinira 20 -
30 min. Mrkvu oguliti i narezati na kolutiće, luk očistiti i nasjeckati na što sitnije
, češnjak očistiti i sitno nasjeckati
ili naribati.
U širu posudu ugrijati masnoću i komade piletine ispržiti na
naglo sa svih strana da dobiju malo boje. Meso izvaditi na tanjur i kratko
ostaviti sa strane.
U masnoću od pečenja dodati luk i mrkvu i kratko popržiti da
se malko karameliziraju. Smanjiti vatru i zaliti sa vinom, miješati dodati
češnjak, mljevene paprike slatke i ljute, Vegete i lovor, još dobro
promiješati. Vratiti piletinu tako da je slažemo u jednom sloju, dodati i
sokove koje je piletina pustila, zaliti vodom
oko 2 prsta iznad piletine. Dovesti do ključanja, smanjiti na
najmanje i kuhati polu poklopljeno oko
30 min, dok se meso skoro ne raspada. Povremeno provjeravati, lagano promiješati,
dodati vode po potrebi.
Kada je meso kuhano u manjoj posudici umiješati 1 šalica
škrobne vode ( one od kuhanja tjestenine ) kiselo vrhnje dodati malo vrele juhe
da se vrhnje temperira, dodati brašno i miješati da ne bude grudica ukuhati u perkelt uz lagano miješanje kuhati
na lagano dok se ne zgusne.
Posluživanje
Poslužiti uz domače ili kupovne široke rezance, noklice ili
neku drugu vrstu tjesteninu i salatu po izboru.
Nema komentara:
Objavi komentar