Jako ukusna, sočna
i dekorativna. Makovnjača, orehnjača i
pekmezuša sve u jednom.. od tog nema
boljeg. Čisti hedonizam. Savršeni dodatak svakom blagdanskom, svečanom stolu, a
naći će se i na mom ovog Uskrsa.
Zahvaljujem
slovenskom šefu Danilu Kozaru koji je osmislio ovaj recept ( Bratova
velikonoćna potica ) i CC balerinirokoko koja je ovaj njegov recept pronašla i podijelila
sa nama ostalima.
Sastojci:
ZA TIJESTO:
500 g brašna
1 jaje
25 g svježeg
ili 1 vrećica suhog kvasca
40 g šećera
1 vanili šećer
2 žlice ulja
prstohvat soli
3 dl mlijeka
ZA NADJEV OD
ORAHA:
200 g mljevenih
oraha
100 g šećera
1 bjelanjak
malo ruma
100 ml mlijeka
za pofuriti orahe
ZA NADJEV OD
MAKA:
200 g mljevenog
maka
100 g šećera
1 bjelanjak
malo ruma
limunova korica
170 ml mlijeka
za pofuriti mak
ZA NADJEV OD
PEKMEZA:
300 g pekmeza po
želji, preporučeno da bude crvenkast radi ljepšeg kontrasta ja sam koristila
pekmez od šljiva
ZA PREMAZ:
2 žumanjak
2 žlice mlijeka
Priprema:
Kvasac stavimo
u mlako mlijeko sa malo šećera i malo
brašna da se diže.
Ostatak brašna stavimo u zdjelu i dodamo sve ostale sastojke i uzdigli kvas i zamijesimo fino tijesto. Ostavimo da se diže na toplom oko 30 min.
Za vrijeme dok
se tijesto diže napravimo nadjeve da se stignu ohladiti.
Nadjev
napravite tako da mlijeko zajedno sa šećerom i rumom stavite da zakipi i onda
ubacite unutra mak. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Isto tako ponovite sa orasima. Ostavimo da se nadjevi ohlade .
Kad se tijesto
diglo, istresemo ga na pobrašnjenu radnu površinu. Ponovo ga kratko premjesimo i
razdijelimo u 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujemo u lopticu, prekrijemo
čistom krpom i ostavimo da se digne još
jednom 15 – 20 min.
Bjelanjak izmiješamo
mikserom. Ne treba biti čvrsti snijeg nego više mekani da se lakše može umiješati
u fil. Dodamo ga u ohlađene nadjeve
netom prije samog filovanja.
Svaku lopticu
razvaljate na pobrašnjenoj podlozi u promjeru cca 25, veličine tanjura. Na prvi list stavimo
pola nadjeva od maka i razmažemo ga ali ne do samog ruba, kao što je na slici.
Zatim na mak
stavljamo drugi list tijesta. Na drugi list stavite polovicu nadjeva od oraha i
razmažite isto kao i sa makom.
Na nadjev od
oraha zatim stavljamo treći list kojega premažemo sa polovicom pekmeza.
Oprezno da vam
nadjev ne iscuri, zarolamo kao roladu. Pazite da vam kraj ostane na dnu da se
štruca ne otvori tijekom pečenja.
Postupak slaganja
ponovimo i sa ostale tri loptice i tako
dobijemo dvije štruce
Dobivene štruce
oprezno prebacimo u dublju tepsiju u koju smo stavili papir za pečenje.
Štruce iz
bockamo sa štapićem za ražnjiće sve do dna da zrak tokom pečenja izlazi van. Prekrijemo
čistom krpom i ostavimo na toplom da se diže još 20 – 30 min.
Kad su se
štruce digle dobro ih premažemo sa žumanjkom pomiješanog sa mlijekom. Pečemo u
prethodno zagrijanoj pećnici 40 min na
170°C .
Kada se ohladi
posipati šećerom u prahu.
Predivno izgleda,moram napraviti
OdgovoriIzbriši