Ovaj sam recept prije
par godina pronašla na Coolinarici i toliko me oduševio da ga od onda stalno
pravim na ovaj način. Džem je doslovno skuhan i gotov
u roku od 30 minuta, ali to nije njegova jedina prednost. Pošto se jako kratko kuha, voće zadržava svoju boju, miris i okus koji ostaje fantastičan kao da jedete sirovo voće. Tajna ovog džema je u bijeloj ( unutrašnjoj ) korici od limuna i limunovim sjemenkama koje inače ne služe ničemu i koje uvijek bacamo a prepune su pektina koji imaju isti učinak kao i Želin ili Džemfix.
u roku od 30 minuta, ali to nije njegova jedina prednost. Pošto se jako kratko kuha, voće zadržava svoju boju, miris i okus koji ostaje fantastičan kao da jedete sirovo voće. Tajna ovog džema je u bijeloj ( unutrašnjoj ) korici od limuna i limunovim sjemenkama koje inače ne služe ničemu i koje uvijek bacamo a prepune su pektina koji imaju isti učinak kao i Želin ili Džemfix.
Sastojci
1 kg voća po želji može čak i miješanog
300 - 400 g šećera ( ovisno o voću koje koristite šećera
može čak i manje ako je voće slatko )
1 limun
Začina ili aromatičnog bilja po želji
( vanilije, cimeta, kardamona, menta, timijan ili sl.)
Savjet više:
Kad dođe vrijeme svog onog prekrasnog voća od kojeg želimo praviti džemove,
limun je tada van sezone i samim tim jako skup. Ako vam se svidi ovaj džem a
sigurno hoće za sljedeću sezonu se treba ranije pripremiti pa prihvatite ovaj
mali savjet koji ja prakticiram godinama: Kad god tijekom godine koristite
limun za pripremu kolača, limunade ili ga jednostavno cijedite za čaj, bijele,
unutrašnje polovice nemojte bacati nego ih odlažite u jednu plastičnu vrećicu i
držite ih u zamrzivaču sve dok ne dođe vrijeme da ih želite iskoristiti za
pripremu džema.
Priprema
Par stvari za početak.
- Za izradu pekmeza, džemova i marmelada koristite samo jako
zrelo voće. Bolje je da voće bude skoro prezrelo nego da je polu zeleno.
- Za kuhanje koristite naj širu posudu koju imate, pogotovo
ako kuhate veću količinu, brže će prokuhati i samim tim skratiti vrijeme
kuhanja.
Voće treba oprati i očistiti samo dobro pazite da uklonite sve
oštećene i trule dijelove. Očišćeno voće zatim treba izvagati da vidimo koliku smo
klačinu dobili i da znamo koliko ostalih sastojka trebamo.
Voće isjeckati na sitne komadiće. Stavite ga u zdjelu
posipajte sa polovicom šećera i ostavite poklopljeno u hladnjaku ili na nekom
hladnom mjestu preko noći ili nekoliko sati da pusti što više soka. Nakon toga
treba ga procijediti.
Voće odvojimo sa strane a sok stavimo kuhati sa ostatkom
šećera i začinima.
Sok se kuha oko 20 min uz povremeno miješanje sve dok se ne
počne zgušnjavati.
U međuvremenu ogulimo limun pomoću nožića za guljene krumpira
ali tanko tako da odvojimo samo žuti dio kore taj nam ne treba.. Iscijedimo
limun i sok prelijemo preko voća ili ga iskoristimo na neki drugi način. Polovice
bijele kore i koštice svežemo u čistu gazu jer baš ta kora sadrži pektin koji
će nam na prirodan način pomoći da se džem zgusne.
Kada se sok počeo vidno zgušnjavati i lagano karamelizirati, dodamo u njega voće i paketić sa polovicama limuna. Kuhati uz miješanje oko 10 min.
Izvaditi paketić sa limunom i dobro istiskati ostatke soka
koji se upio. Kuhati još 5-10 min. Džem je jako tekuć dok je vruć i zgušnjava se hlađenjem.
Provjerite dali se dovoljno zgusnulo tako što izgrabite malu žlicu džema na tanjurić i pustimo da se ohladi Nagnite tanjurić i ako sporo klizi dovoljno je gusto.
Provjerite dali se dovoljno zgusnulo tako što izgrabite malu žlicu džema na tanjurić i pustimo da se ohladi Nagnite tanjurić i ako sporo klizi dovoljno je gusto.
Ukoliko želimo da u
džemu nema komadiće voća na kraju
kuhanja voće možemo usitniti sa štapnim mikserom. Ja obično usitnim samo polovicu smijese tako da džem
bude gladak i maziv a ima i nešto komadić voća.
Gotov džem treba odmah sipati u dobro oprane, sterilizirane
staklenke i čvrsto zatvoriti. Ako su staklenke dobro i pravilno sterilizirane
džem će ostati zdrav i kvalitetan godinu dana.
Pošto u ovom džemu nema konzervansa kad se staklenka otvori potrebno
ju je držati u hladnjaku.
Steriliziranje staklenki
Staklenke dobro operite toplom vodom i još vlažne posložite
otvorom prema dolje na lim na koji ste prethodno stavili čistu kuhinjsku krpu
da se ocijedi višak vode. Staklenke skupa s čepovima poslažite u tepsiju sada
sa otvorom okrenutim prema gore i stavite u pećnicu na 180°C barem 10 minuta.
Odmah nakon vađenja iz pećnice još dok su vruće punite sa vrelim džemom i odmah
ih nakon punjenja oprezno čvrsto zatvorite da bi se stvorio vakuum. Pazite da
se ne opečete, teglice i poklopci su jako vrući. Također, ako imate one
staklenke s hermetičkim poklopcem pripazite na gumu i držite ih kraće u
pećnici.
Nema komentara:
Objavi komentar