Puno je recepata za ovu tradicionalnu slasticu. I sama sam
probala mnoge ali ih na kraju uvijek radim po ovome receptu. Ovaj puta nisam
imala maka pa sam radila samo od oraha.
Od ove količine dobijete 2 gužvare. A količina fila je dovoljna
za 1 gužvaru ( štrucu ).Možete ih sve raditi s istim nadjevom ili kombinirati ,
pa napraviti dvije različite štruce.
Sastojci:
Za tijesto za 2 štruce:
600 gr brašna
6 žlica šećera
4 žličice suhog kvasca
300 ml mlijeka
100 gr maslaca ili margarina
2 žumanjka
Prstohvat soli
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlica ruma
Ribana korica limuna ili naranče
Za nadjev od oraha:
(količina dovoljna za 1 štrucu)
250 g mljevenih oraha
75 g šećera
100 mi vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
1 žlica meda
1 Vanili šećer
Korica limuna ili naranče
Po želji cimeta
Snijeg od 1 bjelanjka
Za nadjev od maka:
(količina dovoljna za 1 štrucu)
250 g mljevenog maka
75 g šećera
100 mi vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
1 žlica meda
1 Vanili šećer
Korica limuna ili naranče
Po želji cimeta
Snijeg od 1 bjelanjka
Priprema tijesta:
Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i
suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
U posudu za miješenje stavite brašno, šećer, kvasac zajedno
s ostalim suhim sastojcima za tijesto, zalijte mlakim mlijekom, dodajte
rastopljeni maslac, žumanjke zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati
još brašna.
Zamije šeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i
ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
Dok se tijesto diže pripremite nadjeve.
Priprema nadjeva:
Samljevene orahe ili mak, stavite u zdjelu, dodajte šećer,
vanili šećer i limunovu koricu.
Prelijte vrelim mlijekom. Promiješajte i ostavite da se
hladi. U hladno umiješati med, rum i snijeg od bjelanjaka
Slaganje:
Uzdignuto tijesto podijelite na 2 dijela. Zatim svaki dio razvaljajte
u pravokutnik. Tijesto neka vam bude razvaljano tanko (0.5-1 cm, nikako
deblje).
Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije. Tepsiju od
pećice obložite papirom za pečenje.
Svaku štrucu premažite s uljem.
Peči u dobro zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 min.
Tople štruce prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako
bi omekšale.
Napomena: