Ovo je savršeno,
domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog
god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš (
izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu
ulogu u ovome jelu.
Sastojci
Za varivo:
200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice
500 gr sviježeg ili smrznutog graška
1 glavica luka
2 češanja češnjaka
1 žličica soli
2 žličice Vegete
1 žličica crvene mljevene paprike
Malo ulja
Za noklice:
1 jaje
2- 3 žlice brašna
Prstohvat soli
Priprema
Varivo
Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti
i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10
minuta.
U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što
sitnije.
U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno
a višak otresti.
Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti
meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne
postane staklast.
Dodati grašak, promiješati i zaliti vodom oko 2 prsta iznad
graška. Dodati soli, Vegete i crvene mljevene paprike i pojačati vatru dok ne
proključa.
Kad proključa smanjiti i ostaviti da krčka na laganoj vatri 1
– 1,5 sata ovisno o mesu koje smo koristili u polu poklopljeno. Grašak je gotov kada meso postane
mekano. Po potrebi dodavati vode ako iskuha.
Na kraju ukuhati noklice
Noklice
U zdjelici izmiješati jaje sa soli dodavati brašno uz
miješanje. Miješati dok smjesa ne
postane glatka i jednolična. Gušća nego
za palačinke.
Uzeti malu žličicu i umočiti je u grašak te sa vrhom
zagrabiti ( oko pola žličice jer još će narasti ) i ubaciti u grašak. Ponovno žličicu
umočiti, zagrabiti smijesu i ubaciti u grašak. Ponavljati dok sve ne potrošimo.
Kad noklice isplivaju na površinu grašak je gotov.
Noklice će pustiti svoj škrob tako da grašak ne trebamo
dodatno zgušnjavati.
Nema komentara:
Objavi komentar