Ove ukusne knedle su idealan prilog uz umake,
gulaše, dobar način da se upotrjebi
stari kruh, a u mojoj obitelji
neizostavne uz tradicionalni „A la Wild“.
Knedle od kruha – Semelknedle – version No´1 ( starinska verzija )
Ovu verziju knedli moja baka je pravila uvijek uz svoj
specijalitet A la Wild. Iako je za A la Wild ostavila pisani recept po kome i
ja danas kuham recept za svoje knedle nije ostavila. Godinama sam pokušavala doći
do tog recepta ali na žalost svi koji su kuhali na taj način više nisu živi. U
međuvremenu sam pravila po drugom receptu koji sam dobila od susjede Njemice
ali ona je mlađa i imala je moderniju verziju koja je jako fina i svi ih
obožavamo ali ponekad se čovjek sjeti okusa iz djetinjstva i želi baš take
starinske knedle. Potražujući gomilu knjiga i Internet nalazila sam smo modernu
verziju knedli od kruha koju i sama uvijek pravim, ali one starinske bakine
nisam našla. Po sjećanju sam znala što ide u njih i kako bi trebale izgledati ali
nisam bila sigurna u postupak i omjere i sad napokon nakon toliko godina našla
original točno takve starinske kakve je baka pravila.
Sastojci
pola kile brašna
2 i pol deci mlijeka
2 jaja
5 većih šnita kruha
Peršinov list
sol
Priprema
Kruh narezati na manje kockice i prepržiti na tavi uz jako
malo ulja ili maslaca.
Sve ostale sastojke: brašno, mlijeko, razmućeno jaje,
peršinov list i sol umijesiti u glatko tijesto , dodati prženi kruh i to sve
zajedno ravnomjerno spojiti.
Od dobivene smjese praviti kuglice i ubacivati ih u kipuću
posoljenu vodu. Kuhati dok ne isplivaju na površinu. Izvaditi u cijedilo i isprati
pod mlazom vrele vode i ostaviti da se dobro ocijede.
Knedle od kruha – Semelknedle
- version No´2 ( modernija verzija )
Sastojci
500 gr starog bijelog
kruha
2,5 dcl mlijeka
1 jaje
1 manja glavica luka
2 kriške domače dimljene slanine (koliko luka, toliko
slanine)
Sol
Vegeta
Sjeckani peršinov list
Muškatni oraščić svježe ribani
Po potrebi malo krušnih mrvica
Priprema
Stari kruh isjeći na kockice i staviti u zdjelu, preliti sa
vrelim mlijekom, promiješati i ostaviti 15 min da se namače.
Luk i slaninu isjeckati na što sitnije kockice. Popržiti na
tavi dok slanina i luk ne dobiju boju te
dodati na namočeni kruh.
Razmutiti jaje i dodati u kruh. Dodati peršinov list i začine
te sve dobro izmiješati. Ako je previše mekano dodajte malo krušnih mrvica. Vodu
posoliti i staviti da proključa.
Mokrim rukama praviti kuglice i ubacivati ih u kipuću vodu. Čim
isplivaju na površinu oprezno ih vaditi van da se ne bi raspale. Isprati pod
laganim mlazom vode i ostaviti da se ocijede.
--------------------------------
Bez obzira za koju se verziju knedli odlučili nećete požaliti,
obje su jako ukusne svaka na svoj način. Poslužite ih uz omiljeni umak i meso ili
uz meni omiljeni specijalitet „A la Wild“
za koji recept možete naći OVDJE
--------------------------------
I još mala napomena za kraj. Nisam stavila fotografije knedli
jer sam ih zaboravila fotografirati
prije serviranja, a pošto imam pravilo da nikad, baš nikad ne stavljam recepte
ili fotke koje nisam sama radila, stavit ću čim ih budem ponovo radila a do
tada evo barem recept.
Nema komentara:
Objavi komentar