Ovi fantastični domaći
njoki koji se prosto tope u ustima su tako jednostavni za napraviti da je to
nevjerojatno. I ono najbolje, možete ih raditi u raznim bojama.
Sastojci :
Navedena
količina dovoljna za 4 osobe ako njoke služite kao prilog, ako njoke služite
kao glavnu namjernicu poduplajte smijesu.
Za klasičnu verziju:
800 gr krumpira
2 jaja
400 gr brašna
Sol
2 žlice ulja
--------------------------
Za zelenu verziju:
1 šaka rikule ili mladog špinata usitnjenog u pastu ( štapnim
mikserom, multi praktikom, blenderom ili u mužaru za začine )
---------------------------
Za crvenu verziju:
1-2 žlice koncentrata od rajčice
Priprema:
Krumpir skuhati u slanoj vodi. Krumpir je najbolje skuhati
cijeli i u kori, ali ako ste u stisci sa vremenom ih ogulite i isijecite na
manje komade da se brže skuha.
Kuhani krumpir malo ohladiti da ga možemo oguliti, zatim ga
protisnemo kroz pasirku ili zgnječimo drobilicom za krumpir.
U krumpir dodati sol, ulje, i razmućeno jaje i ako želite
njoke u boji sada dodajte dodatke koji daju boju.
Sve dobro izmiješati, dodati brašno i umijesiti glatko
mekano tijesto, prvo u zdjeli zatim ga prebaciti na radnu površinu dobro posipanu brašnom.
Tijesto mora biti fino, mekano ali da se tek prestalo lijepiti.
Od tijesta oblikovati štrucu koju prerežemo na 4 jednaka dijela.
Od svakoga dijela dlanovima izvaljati duguljastu okruglu
traku oko 1,5 prsta debelo. Pazite da vam je radna površina dovoljno posipana
brašnom da se ne bi ljepilo.
Svaku trakicu izrezati na komadiće jednake veličine oko 1 –
1,5 prsta , tako ćemo dobiti male jastučiće.
Njoke sada možete oblikovati ali ja ih uvijek ostavim takve
u obliku jastučića. Oprezno da se ne zdrobe ubaciti ih u kipuću posoljenu vodu
u koju smo dodali par kapi ulja. Kuhati par minuta na laganoj vatri. Čim njoki
isplivaju na površinu gotovi su.
Njoke istresti u cjedilo, procijediti i isprati pod mlazom
vruće vode.
Dobar tek !
ZAMRZIVAĆ JE NAŠ PRIJATELJ
Ako se već trudite napraviti domaće njoke, napravite odmah
duplu ili tro duplu smjesu i dio odmah zamrznite da ih imate spremne kad nemate
vremena mijesiti.
Važno je da kad izrežete njoke slažite ih na tacnu na koju
ste stavili papir za pečenje. Pazite da su odvojeni jedan od drugog da se ne slijepe.
Stavite tako u zamrzivač. Tek kad su sasvim zamrznuti skupite ih zajedno u
jednu vrećicu, označite da znate što je i ostavite u zamrzivaču dok ih ne
poželite koristiti. Nije ih potrebno odmrzavati prije kuhanja. Samo ih tako
zamrznute istresite u proključalu vodu u koju smo dodali malo soli i ulja i
kuhamo dok ne isplivaju na površinu.
Nema komentara:
Objavi komentar