Pita sa sirom na moj način






Još jedna moja verzija starinskog kolača. Zapravo je kombinacija mog omiljenog recepta za savršeno prhko tijesto i fila po receptu koji sam davno dobila od susjede koja je živjela preko puta.


     
Sastojci

TIJESTO:

130 gr Šećera
250 gr Margarina
400 gr Brašna
2 žlice votke ili nekog drugog žestokog alkohola
1 vanili šećer

FIL :

500 gr sviježeg sira
180 gr šećera
Ribana korica 1 limuna ili 1 žlica ekstrakta od limuna
1 vanili šećer
 2 žlice pšeničnog griza
2 bjelanjka  

JOŠ POTREBNO:

Šećer u prahu za posipanje.




Priprema

1. Margarin isjeckati na kockice dodati brašno, šećer, vanili šećer i votku. Rukama sve dobro izmrviti i mijesiti dok se sve ne sjedini u glatko podatno tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela tako da jedan dio bude 2/3 a drugi 1/3 smijese. Svaki dio umotati u plastičnu foliju ili vrećicu i ostaviti u hladnjaku 30  minuta.


2. U međuvremenu napraviti fil tako da posebno bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg.
U drugu zdjelu stavimo sir, šećer, vanili šećer i limunovu koricu dobro izradimo mikserom. Umješamo griz i na kraju dodamo snijeg od bjelanjaka uz lagano miješanje.


3. Prvo uzeti veći komad tijesta i razvaljati ga na veličinu malo veću nego što je tepsija u kojoj ćemo peći tako da prekrije dno i stranice tepsije.  Tepsiju obložiti papirom za pečenje.
Prebacite tijesto u tepsiju i pritisnite prstima da se slijepi na stjenke  tepsije. Ako tijesto pukne kod prebacivanja nije nikakav problem zakrpajte pukotine i samo ih dobro pritisnite prstima neće se ni primijetiti. 
Preko toga istresite fil na tijesto i poravnajte ga.
Drugi dio tijesta također izvaljati i njime prekriti fil.  Prstima spojiti rubove sa poklopcem, gornji dio izbockati vilicom da para može izaći i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 30 min.




Posluživanje

Ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu i izrezati na kocke i poslužiti








Dobar tek!






Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti