Još jedna moja verzija
starinskog kolača. Zapravo je kombinacija mog omiljenog recepta za savršeno
prhko tijesto i fila po receptu koji sam davno dobila od susjede koja je
živjela preko puta.
Sastojci
TIJESTO:
130 gr Šećera
250 gr Margarina
400 gr Brašna
2 žlice votke ili nekog drugog žestokog alkohola
1 vanili šećer
FIL :
500 gr sviježeg sira
180 gr šećera
Ribana korica 1 limuna ili 1 žlica ekstrakta od limuna
1 vanili šećer
2 žlice pšeničnog
griza
2 bjelanjka
JOŠ POTREBNO:
Šećer u prahu za posipanje.
Priprema
1. Margarin isjeckati na kockice dodati brašno, šećer,
vanili šećer i votku. Rukama sve dobro izmrviti i mijesiti dok se sve ne
sjedini u glatko podatno tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela tako da
jedan dio bude 2/3 a drugi 1/3 smijese. Svaki dio umotati u plastičnu foliju
ili vrećicu i ostaviti u hladnjaku 30
minuta.
2. U međuvremenu napraviti fil tako da posebno bjelanjke istučemo
u čvrsti snijeg.
U drugu zdjelu stavimo sir, šećer, vanili šećer i limunovu
koricu dobro izradimo mikserom. Umješamo griz i na kraju dodamo snijeg od bjelanjaka
uz lagano miješanje.
3. Prvo uzeti veći komad tijesta i razvaljati ga na veličinu
malo veću nego što je tepsija u kojoj ćemo peći tako da prekrije dno i stranice
tepsije. Tepsiju obložiti papirom za
pečenje.
Prebacite tijesto u tepsiju i pritisnite prstima da se
slijepi na stjenke tepsije. Ako tijesto
pukne kod prebacivanja nije nikakav problem zakrpajte pukotine i samo ih dobro
pritisnite prstima neće se ni primijetiti.
Preko toga istresite fil na tijesto i poravnajte ga.
Drugi dio tijesta također izvaljati i njime prekriti
fil. Prstima spojiti rubove sa
poklopcem, gornji dio izbockati vilicom da para može izaći i staviti peći u
zagrijanu pećnicu na 200°C oko 30 min.
Posluživanje
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar