POGAČA
Vodeni kruh u obliku velike lepinje. Mekana, sočna, sa hrskavom koricom i jako ukusna. Ovo ja pravim svaki dan umjesto kruha i moji to obožavaju. A i nosim ju svaki puta kada idem u goste , na sva obiteljska i druga okupljanja gdje se nešto kuha ili roštilja.
Autor: vcudic1
Sastojci
KLASIČNA VERZIJA
700 gr pšeničnog brašna
3 čajne žlice suhog kvasca
3 čajne žlice soli
2 čajne žlice šećera
6 dcl tople vode
3 velike žlice ulja
INTEGRALNA VERZIJA
500 gr pšeničnog brašna
200 gr pšeničnih mekinja
suhi kvasac, sol i šećer ista količina kao i gornjoj verziji
6 dcl tople vode
3 velike žlice ulja može i maslinovo ulje
Priprema
Pošto ide puno vode, tijesto je mekano i teško ga je mijesiti
rukom kao klasično dizano tijesto. Možete ga mijesiti (klofati) kuhačom ili koristiti običan mikser sa spiralnim
nastavcima
U velikoj posudi ravnomjerno izmiješati sve suhe sastojke:
brašno, suhi kvasac, sol i šećer. dodati
toplu vodu i ulje i sve dobro, ravnomjerno izmiješati.
Posudu prekriti poklopcem ili plastičnom folijom te ostaviti na toplom da se diže dok se
ne digne duplo od svoje količine i pojave mjehurići otprilike oko 45 min.
Dignuto tijesto istresti u tepsiju obloženu papirom za
pečenje. Poškropiti tijesto uljem i dobro nauljenim rukama raširiti tijesto po
tepsiji. Peči u dobro zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 30 min. dok ne dobije
lijepu rumenu boju. Ja koristim okruglu
tepsiju za burek promjera 30 cm. Ukoliko nemate takvu tepsiju možete
koristiti onu veliku plitku od pećnice ali tada će biti tanja pa smanjite
vrijeme pečenja za nekih 5 – 7 minuta.
Kada je pečeno odmah treba izvaditi na mrežu za hlađenje da donja
kora ostane hrskava.
Video recept možete pogledati ovdje:
Nema komentara:
Objavi komentar