Zbog ovoga laganog
variva uvijek u zamrzivaču imam ribane bundeve, svježe sjeckanog kopra i šnite svježe paprike Iako ja najčešće koristim domaću bundevu-tikvu
ovaj recept se slaže sa svim vrstama bundeva, buća i tikvi.
Kad je bundeva u sezoni i možeš je naći
svugdje i po jeftinoj cijeni ili vam je vrt pun bundeve jer raste kao luda
pravo je vrijeme praviti zalihu za zimu. Bundevu samo treba oguliti i očistiti
od sjemenki te naribati na ribež za jabuke i spremiti u vrećice za zamrzivač,
označiti i zamrznuti i koristiti po
želji.
Sastojci
Za varivo:
1 velika bundeva
2 češnja češnjaka
1 manja glavica luka
2 kriške sviježe ili smrznute paprike
1 žlica sitno sjeckanog kopra
1 žlica Vegete
1 žličica crvene mljevene slatke paprike
1 žlicu brašna
1 dcl mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
Soli po potrebi
Za popečke:
1 jaje
1 šalica mlijeka
½ šalice brašna
½ šalice krušnih mrvica ( prezle )
1 – 2 šake ribane, ocijeđene bundeve
1 žličica Vegete
Soli po potrebi
Priprema:
Varivo od Bundeve
Ako koristimo svježu bundevu, prvo ju treba oguliti, očistiti
od sjemenki i izribati na ribež za jabuke. Posoliti i ostaviti da stoji jedno 30
minuta da pusti vodu. Treba je procijediti kroz gusto cijedilo i to pritiskujući
šakom da istisnemo sav višak vode.
Ako koristimo smrznutu bundevu koja je već ribana treba je
odmrznuti i isto procijediti kroz cijedilo pritiskujući šakom.
Od cijele količine ribane bundeve treba odvojiti 1 – 2 šake
za popečke.
Luk i češnjak sitno isjeckati. Na malo ulja popržiti luk dok
ne postane zlatan. Dodati papriku u komadu jer nam treba samo da pusti okusa. Dodati
ribanu bundevu i dobro promiješati. Dodati češnjak i sjeckani kopar, promiješati i zaliti sa vodom.
Dodavati vode malo po malo po potrebi uz miješanje da ne bi bilo previše
vodenasto ( mora biti kašasto ) dodati vegetu, mljevenu crvenu papriku i kuhati
na laganoj vatri dok se bundeva ne skuha ( postane kao da će se otopiti ) oko
20 minuta.
U šalici umiješati brašno i mlijeko te ukuhati u varivo brzo
miješajući kuhati na laganoj vatri par trenutaka dok se ne pojave mjehurići. Maknuti
sa vatre i umiješati kiselo vrhnje.
Popečci od Bundeve
Dobro izmiješati mlijeko, jaje i začine. Umiješati brašno i prezle,
dobro izmiješati i ostaviti da stoji 10 min. Ravnomjerno umiješati bundevu i odmah
peći.
Vaditi popečke žlicom i peči na vrelom ulju na laganoj vatri
sa obije strane dok ne dobiju boju. Vaditi ih na papirnati ubrus da se ocijede
od viška masnoće.
Nema komentara:
Objavi komentar