Što više reći o sarmi. Sarma, kraljica svake gozbe. Svaka kuća
ima svoj recept ovog tradicionalnog specijaliteta. Ovo je moja omiljena kombinacija,
a vi ju možete prilagoditi svome ukusu.
Ispričavam se zbog fotografije, ali dok sam se snašla da uzmem
foto aparat sarma se razgrabila i ostala samo ova jedna i ništa juhice ☹
. Zamijenit ću ju prvom prilikom. Ali za sad evo barem recept.
I prije nego počnemo, evo još par savjeta:
- - Sarma je uvijek
bolja kada se kuha u većoj količini.
- - Jako dobro
podnosi podgrijavanje i zamrzavanje
Zato kuhajmo pametno i
kada kuhamo sarmu uvijek treba kuhati duplu količinu. Dio poslužimo odmah a ostatak
kada se ohladi pakujemo u manje porcije ( za jednu osobu ). Možemo ih pakovati
u plastične posude sa poklopcem ili u vrećice za zamrzivač sa zip zatvaračem.
Važno je da označimo što je u paketiću i spremimo u zamrzivač te ga koristimo
kad god želimo i koju količinu želimo.
Prije korištenja samo
treba da ju odmrznete i ugrijeti na laganoj vatri dok ne prokuha.
Sastojci
800 gr mljevenog miješanog mesa
200 gr riže dugog zrna
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žlica Vegete
1 čajna žlica mljevene crvene slatke paprike
1 čajna žlica soli
Na vrh čajne žlice bibera
1 jaje
1 velika glavica kiselog kupusa
100 – 150 gr dimljene domače slanine u komadu
100 – 150 gr dimljene kobasice u komadu
Po želji može se
dodati više suhog mesa ali ne previše. Suho meso se stavlja da bi se poboljšao
okus cjelokupnog jela ali nikad ne smije zasjeniti zvijezdu ovoga jela a to je
sarma.
Priprema
Prvo treba pripremiti kupus. U pravilu ja nikada ne ispirem
kupus i volim da se u sarmi osjeti malo kiselosti.. Obično koristim kupus koji
sam sama kiselila tako da nikada nije previše kisel, ali ako koristite kupus
koji je vama previše kiseli možete ga prije korištenja oprati u hladnoj vodi.
Odvojite jedan po jedan list pazeći da ne pukne i odmah na
svakom listu pomoću malog noža stanjite onaj korjenasti dio tako da se list
može lagano savijati. Listove slažite jedan na drugi a odmah odvojite one
vanjske i one koji su pukli jer ćemo sa njima obložiti dno lonca u kojem ćemo
kuhati sarmu.
Luk i češnjak očistiti i isjeckati na sitne komadiće.
U veliku zdjelu staviti meso, rižu, luk, češnjak, začine i razmućeno
jaje.
Sve dobro umijesiti u ravnomjernu smijesu. Probati dali je dovoljno začinjeno ako nije
dodati još začina.
Ja i moji ukućani više volimo kada su sarmice manje nego
veće, ali pošto je to stvar ukusa vi ih možete praviti po svome guštu ali
imajte na umu da će se sarmice tokom kuhanja skoro poduplati u veličini jer će
riža u sarmicama nabubriti. Smjesu podijeliti na jednake kuglice. Ja sam od ove
količine dobila 20 kuglica veličine ping pong loptice.
Uzeti jedan list kupusa i staviti ga na dlan ( zadebljali
dio okrenuti prema dolje u dno dlana ), staviti kuglicu koju smo malo stanjili
u valjak u donji dio kupusa. Krajeve sa svake strane prebaciti preko mesa da
zatvorimo stranice. Zarolati / smotati sarmu od dlana prema prstima dok ne dobijemo čvrsti smotuljak.
Na dno lonca u kome ćemo kuhati sarmu poslažemo one listove
koji su pokidani i koje smo ranije odvojili da sasvim prekriju dno. Na kupus slažemo smotuljke sarme gusto jedan
do drugoga iu redove dok svu sarmu ne potrošimo. Na vrh stavimo komad kobasice
i slanine. Prelijemo vodom da bude 3 prsta iznad nivoa sarme, i
sve stavimo kuhati na jaku vatru sve dok
ne prokuha.
Kada je prokuhalo smanjiti vatru na najmanje i kuhati ( krčkati
) na laganoj vatri, polu poklopljeno oko 1,5 – 2 sata dok kupus sasvim ne
omekša. Kada sarma nabubri popit će dosta tekućine pa po potrebi treba dodavati
vode tokom kuhanja. Neka uvijek bude oko jedan prst tekućina iznad nivoa.
Kada je sarma gotova po želji joj možete dodati zapršku ako
želite, ja ju ne stavljam.
Poslužiti uz slani kuhani krumpir, pire krumpir ili uz finu domaću
pogaču za koju možete recept vidjeti na linku ovdje Pogača.
Pošto je
sarma jelo koje se dugo kuha, često se kuha u posuđu za brzo kuhanje: AMC i
slično posuđe. Ako imate takvo posuđe i želite si skratiti vrijeme kuhanja od
trenutka kada ste dodali vodu pa nadalje kuhajte na način koji se koristi za
takvo posuđe.
Bravo, Vlatka! Recepti su detaljni, zanimljivi i ukusni...jednostavno fantasticni ��Samo tako nastavite
OdgovoriIzbriši