Rubin salata od cikle, jabuke I nara




Savršeno ukusna i sočna. Zdrava je jer je puna vitamina i minerala. Paše uz sve vrste mesa ali i u vegetarijanskim obrocima, a toliko je ukusna da se može jesti i sama. Zbog svog prekrasnog izgleda savršeno pristaje svakom svečanom stolu.


SASTOJCI

2 srednje velike cikle
2 jabuke (Idered)
1 nar
Sol
Papar

1 par jednokratnih ili gumenih rukavica

PRIPREMA


Iako možete koristiti bilo koju vrstu jabuka sorta Idared ima najbolji balans slatkoće i kiselosti te su  dovoljno sočne da netreba dodavati octa niti drugih tekučih začina.

Prvo navucite rukavice jer cikle jako boja ruke.

Ciklu ogulite, i naribajte direktno u zdjelu na ribež za jabuke.
Jabuke dobro operite i ako je moguće nemojte ih guliti nego zajedno sa korom naribajte na isti ribež u zdjelu sa ciklom.

Nar prepolovite iznad zdjele sa salatom i izvadite sve bobice direktno u zdjelu pazeći da sav sok koji pritom curi isto curi u zdjelu.

Salatu dobro promješajte, probajte pa po potrebi  malo začinite sa soli i paprom. Ako su nar i jabuka dovoljno kiselkasti i soćni nemoralu dodavati ni octa ni ulja. Ako nisu dodajte malo jabukovog octa.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti