Ovo je nama najdraže meksičko jelo i pravim ga par puta mjesečno. Ako volite pikantnu hranu obavezno isprobati ovaj recept.
SASTOJCI:
Za 4 osobe
- 8 velikih pšeničnih tortilja
Za nadjev:
- 400 grama pilećih prsa
- 1 velika žlica začina Vegeta Natur za meksička jela
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 svježe paprike babure srednje veličine
- 1 luk srednje veličine
- 300 grama kukuruza iz konzerve
- 200 grama naribane gaude, trapista ili nekog drugog topivog sira
- 1 velika žlica začina Vegeta Natur za meksička jela
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 svježe paprike babure srednje veličine
- 1 luk srednje veličine
- 300 grama kukuruza iz konzerve
- 200 grama naribane gaude, trapista ili nekog drugog topivog sira
Za umak:
- 2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće po želji
- 2 velike žlice glatkog brašna
- 400 ml temeljca ( 1 kocka za juhu rastopljena u 400 ml vrele vode)
- 100 ml pasirane rajčice
- 1 mala žlica mljevene ljute paprike ( čili ili kajenska paprika )
- 2 male žlice slatke mljevene paprike
- 1 mala žlica češnjaka u prahu
- ½ male žlice sušenog origana
- sol i papar
PRIPREMA:
Piletinu narežite je na sitne kockice, pospite meksičkom mješavinom začina , promješajte i ostavite da se upija dok se pripremaju ostali sastojci.
Prvo započnite s pripremom umaka kojeg slobodno možete napraviti i dan ranije.
U zasebnu posudu stavite kocku za juhu i sve začine, prelite kipućom vodom miješajte dok se kocka sasvim ne otopi. Dodajte pasiranu rajčicu i još malo promješajte.
Na laganoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte 2 minute. Kad brašno malo požuti, pomalo dolijevajte pripremljeni temeljac sa začinima i rajčicom uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s brašnom. Pustite umak da krčka 10 minuta.
Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili pak začinite s dodatnim začinima po vlastitom ukusu. Ostavite umak na stranu dok vam ne bude potreban.
- 2 velike žlice glatkog brašna
- 400 ml temeljca ( 1 kocka za juhu rastopljena u 400 ml vrele vode)
- 100 ml pasirane rajčice
- 1 mala žlica mljevene ljute paprike ( čili ili kajenska paprika )
- 2 male žlice slatke mljevene paprike
- 1 mala žlica češnjaka u prahu
- ½ male žlice sušenog origana
- sol i papar
PRIPREMA:
Piletinu narežite je na sitne kockice, pospite meksičkom mješavinom začina , promješajte i ostavite da se upija dok se pripremaju ostali sastojci.
Prvo započnite s pripremom umaka kojeg slobodno možete napraviti i dan ranije.
U zasebnu posudu stavite kocku za juhu i sve začine, prelite kipućom vodom miješajte dok se kocka sasvim ne otopi. Dodajte pasiranu rajčicu i još malo promješajte.
Na laganoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte 2 minute. Kad brašno malo požuti, pomalo dolijevajte pripremljeni temeljac sa začinima i rajčicom uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s brašnom. Pustite umak da krčka 10 minuta.
Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili pak začinite s dodatnim začinima po vlastitom ukusu. Ostavite umak na stranu dok vam ne bude potreban.
Očistite i nasjeckajte luk na sitno.
Papriku očistite, operite i narežite na kockice.
Kukuruz iz konzerve istresite u sito i ocijedite višak tekučine.
Sir naribajte na ribež za jabuke i ostavite sa strane.
Na srednje jakoj vatri dinstajte luk 5 minuta dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Sve zajedno dinstajte 10-tak minuta dok piletina ne bude kuhana. Dodajte kukuruz i 3 - 4 žlice umaka pa sve sjedinite.
Pripremite malo dublju tepsiju za pečenje i namastite ju s malo masnoće ili obložite papirom za pečenje.
Sada započnite sa slaganjem tortilja.
Tortilje rasporedite po radnoj površini. Na svaku tortilju ravnomjerno rasporedite nadjev oko 2 - 3 žlice.
Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja.
Zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati.
Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
Poslužite dok su tople uz zelenu salatu.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar