Kukuruzne kiflice punjene gaudom

Prhke i hrskave izvana, meke iznutra i jako, jako ukusne. Jednostavno ih morate probati.

Izvor recepta: C.C. VerceIlioska

 

Sastojci

 

Za tijesto:

200 gr kukuruznog brašna

300 gr bijelog brašna

100 ml tople vode

150 ml tekućeg jogurta

100 ml ulja

20 gr (pola kocke)  svježeg kvasca  ili  2 čajne žličice suhog kvasca

1 čajna žličica šećera

2 čajne žličice soli

1 bjelanjak

 

Za punjenje:

oko 200 gr gaude /ili neki drugi sir koji volite

 

Za premazivanje:

1 žumanjak

1 žlica ulja

 

Za posipavanje:

Po želji sezam, mak, kim ili chia sjemenke

Krupna sol

 

 

Priprema

 

U toplu vodu dodamo šećer i kvasac, promiješamo i ostavimo na toplom da se kvasac digne (zapjeni).

 

Sir siječemo na štapiće 1,5 – 2 cm dužine.

 

U zdjelu ulijemo  jogurt i ulje, dodamo bjelanjak, sol i kvasac koji se dignuo. Promiješamo i dodamo brašno, mijesimo rukama dok ne dobijemo glatko tijesto.

Tijesto odmah, bez dizanja i čekanja podijelimo na 4 djela. Svaku četvrtinu još podijelimo na 6 jednakih dijelova da dobijemo 24 kom.

Napravimo 24 loptice, kao na sl.1. i ostavimo ih sa strane. Jednu po jednu lopticu razvaljamo kao na  sl.2. 

       


Gornji dio dvaput zasiječemo ukoso kao na sl.3. na donji kraj stavimo štapić sira kao na sl.4.

       


Krajeve savijemo oko sira kao na sl.5. Prstima pritisnemo sa svake strane da sir ne iscuri tijekom pečenja kao na  sl.6.

       


Nježno uvijemo kiflicu kao na sl.7. krajeve kiflice blago savijemo prema dole kao na  sl.8. 

        


Kiflicu odmah prebacimo na lim obložen papirom za pečenje. Sve ovo ponovimo sa svih 24 loptica kao na sl.9.

Kiflice premažemo  jajetom umućenim sa uljem kao na sl.10

Kiflice pospemo krupnom morskom soli  i po želji sezamom, kimom….sl.11.  Ostavimo na toplom mjestu da se dižu oko 45 min.  

       

                     

 

Pečemo ih na 200°C oko 25-30 minuta dok ne dobiju lijepu boju.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti