Prhke i hrskave izvana, meke iznutra i jako, jako ukusne. Jednostavno ih morate probati.
Izvor recepta: C.C. VerceIlioska
Sastojci
Za tijesto:
200 gr kukuruznog brašna
300 gr bijelog brašna
100 ml tople vode
150 ml tekućeg jogurta
100 ml ulja
20 gr (pola kocke) svježeg
kvasca ili 2 čajne žličice suhog kvasca
1 čajna žličica šećera
2 čajne žličice soli
1 bjelanjak
Za punjenje:
oko 200 gr gaude /ili neki drugi sir koji volite
Za premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica ulja
Za posipavanje:
Po želji sezam, mak, kim ili chia sjemenke
Krupna sol
Priprema
U toplu vodu dodamo šećer i kvasac, promiješamo i ostavimo na
toplom da se kvasac digne (zapjeni).
Sir siječemo na štapiće 1,5 – 2 cm dužine.
U zdjelu ulijemo jogurt i ulje, dodamo bjelanjak, sol i kvasac
koji se dignuo. Promiješamo i dodamo brašno, mijesimo rukama dok ne dobijemo glatko
tijesto.
Tijesto odmah, bez dizanja i čekanja podijelimo na 4 djela. Svaku
četvrtinu još podijelimo na 6 jednakih dijelova da dobijemo 24 kom.
Napravimo 24 loptice, kao na sl.1. i ostavimo ih sa strane. Jednu po jednu lopticu razvaljamo kao na sl.2.
Gornji dio dvaput zasiječemo ukoso kao na sl.3. na donji kraj stavimo štapić sira kao na sl.4.
Krajeve savijemo oko sira kao na sl.5. Prstima pritisnemo sa svake strane da sir ne iscuri tijekom pečenja kao na sl.6.
Nježno uvijemo kiflicu kao na sl.7. krajeve kiflice blago savijemo prema dole kao na sl.8.
Kiflicu odmah prebacimo na lim obložen papirom za pečenje. Sve
ovo ponovimo sa svih 24 loptica kao na sl.9.
Kiflice premažemo
jajetom umućenim sa uljem kao na sl.10
Kiflice pospemo krupnom morskom soli i po želji sezamom, kimom….sl.11. Ostavimo na toplom mjestu da se dižu oko 45 min.
Pečemo ih na 200°C oko 25-30 minuta dok ne dobiju lijepu
boju.
Nema komentara:
Objavi komentar