Još jedan jednostavan, starinski i ukusan kolač koji se ne peče. Karamel i
orasi di ćeš bolje.
Sastojci:
2 oblatne
700 gr šećera
250 gr margarina
5 jaja
300 gr sitno sjeckanih oraha
prstohvat soli
Priprema:
5 cijelih jaja dobro izraditi sa pola količine šećera (350
gr) i ostaviti sa strane.
Drugu polovicu šećera ( 350 gr ) staviti u veću posudu i karamelizirati
da bude zlatno smeđe boje. Dodati margarin i sol, miješati dok se ne rastopi.
U to polako uliti smijesu od jaja uz stalno miješanje,
budite oprezni da se ne opečete jer će jako kipti.
Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje sve dok se
ne zgusne oko 15 – 20 minuta i postane skoro prozirno jantarne boje. Probajte sa žlicom dali je dovoljno gusto.
Maknuti sa vatre i umiješati sitno sjeckane orahe.
Uzeti jednu oblatnu i glatku stranu premazati sa smjesom
skoro do ruba. Prekriti sa glatkom stranom druge oblatne i dobro pritisnuti da
se spoji. Od pritiska će se smjesa rasporediti od rubova. Prekriti plastičnom
folijom, pritisnuti sa daskom ili nečim sličnim i ostaviti da se ohladi i
stisne preko noći ili par sati.
Rezati štangle veličine napolitanki.
Nema komentara:
Objavi komentar