Tortilje od pšeničnog brašna




Iako ih sad ima za kupiti u svakoj većoj samoposluzi ja uvijek preferiram domače I jako ih je jednostavno za napraviti.
Tortilja  je vrsta tanke pogače napravljena od fino samljevenoga pšeničnoga ili kukuruznog brašna. Tortilje se obično pripremaju s mesom kako bi se dobila jela kao što su:
Taco, Burrito, Enchilada, Nachos, Fajita, Quesadilla i uvijek popularni Wrap sendvič koji se može napraviti doslovno od svega, i idealan je način da se potroši meso ostalo od ručka ili bilo šta što imate u hladnjaku. Prepustite se mašti i navalite.


Sastojci:

400 g glatkog pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica soli
5 žlica suncokretovog ulja  (može i maslinovo)
240 ml vruće vode


Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke u zdjeli, pa uz neprestano miješanje dodajte ulje i vodu.  Voda mora biti jako vruća da pofuri brašno (tako da tijesto već prije pečenja bude napola kuhano, pa se kraće peče i samim tim ostaje meko i savitljivo).


Sve dobro izmiješajte prvo kuhačom ili lopaticom zatim smjesu prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i sada nastavite mijesiti rukama.  Umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte krpom ili plastičnom folijom i pustite da odmara barem 20 minuta.



Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini podijelite tijesto na 9 dijelova. Ako tijesto podijelite u više dijelova dobiti ćete više tortilja manjeg promjera  Od svakog dijela oblikujte kuglicu, malo je spljoštite dlanom pa razvaljajte valjkom za tijesto u okrugli mlinac što tanje možete.



Ovako pripremljenu tortilju pecite na jako zagrijanoj suhoj tavici (tavici za palačinke, teflon i sl.)  najprije  sa jedne strane 30 – 40 sekundi, na gornjoj strani će se pojaviti mjehurići, a na donjoj male tamne mrljice od pečenja. Potom okrenite na drugu stranu i pecite još 20-tak sekundi sa druge strane.




Pečene tortilje slažite u posudu sa poklopcem ili ih odmah umotajte u čistu kuhinjsku krpu kako bi se malo ‘opustile’ i bile podatnije za motanje.


Napunite tortilje nadjevom i uživajte u svakom zalogaju!


Ako ne potrošite sve tortilje stavite ih u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite. Tako mogu stajati i do 2 tjedna, a u zamrzivaču i duže.  Samo ih ugrijte u mikrovalnoj ili pećnici da se omekšaju.


Evo nekih recepata koje sam pravila sa ovim divnim domaćim tortiljama:


Enchilada sa piletinom



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti