Iako ih sad ima za kupiti u svakoj većoj samoposluzi ja uvijek
preferiram domače I jako ih je jednostavno za napraviti.
Tortilja je vrsta
tanke pogače napravljena od fino samljevenoga pšeničnoga ili kukuruznog brašna.
Tortilje se obično pripremaju s mesom kako bi se dobila jela kao što su:
Taco, Burrito, Enchilada, Nachos, Fajita, Quesadilla i
uvijek popularni Wrap sendvič koji se može napraviti doslovno od svega, i
idealan je način da se potroši meso ostalo od ručka ili bilo šta što imate u
hladnjaku. Prepustite se mašti i navalite.
Sastojci:
400 g glatkog pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica soli
5 žlica suncokretovog ulja (može i maslinovo)
240 ml vruće vode
Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke u zdjeli, pa uz neprestano
miješanje dodajte ulje i vodu. Voda mora
biti jako vruća da pofuri brašno (tako da tijesto već prije pečenja bude napola
kuhano, pa se kraće peče i samim tim ostaje meko i savitljivo).
Sve dobro izmiješajte prvo kuhačom ili lopaticom zatim
smjesu prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i sada nastavite mijesiti
rukama. Umijesite glatko tijesto.
Tijesto prekrijte krpom ili plastičnom folijom i pustite da odmara barem 20
minuta.
Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini podijelite tijesto na
9 dijelova. Ako tijesto podijelite u više dijelova dobiti ćete više tortilja
manjeg promjera Od svakog dijela
oblikujte kuglicu, malo je spljoštite dlanom pa razvaljajte valjkom za tijesto
u okrugli mlinac što tanje možete.
Ovako pripremljenu tortilju pecite na jako zagrijanoj suhoj tavici
(tavici za palačinke, teflon i sl.) najprije
sa jedne strane 30 – 40 sekundi, na gornjoj strani će se pojaviti
mjehurići, a na donjoj male tamne mrljice od pečenja. Potom okrenite na drugu
stranu i pecite još 20-tak sekundi sa druge strane.
Pečene tortilje slažite u posudu sa poklopcem ili ih odmah
umotajte u čistu kuhinjsku krpu kako bi se malo ‘opustile’ i bile podatnije za
motanje.
Napunite tortilje nadjevom i uživajte u svakom zalogaju!
Ako ne potrošite sve tortilje stavite ih u plastičnu vrećicu
i dobro zatvorite. Tako mogu stajati i do 2 tjedna, a u zamrzivaču i duže. Samo ih ugrijte u mikrovalnoj ili pećnici da
se omekšaju.
Evo nekih recepata koje sam pravila sa ovim divnim domaćim
tortiljama:
Enchilada sa piletinom
Nema komentara:
Objavi komentar