Pikantna, ukusna i hranjiva juha idealna za hladnije dane.
Brzo se i jednostavno priprema. Crvena leća
je izuzetno zdrava, jako kratko se kuha i nije ju potrebno prethodno namakati.
Sastojci:
100 gr crvene leće
100 gr mrkve
1 manja glavica luka ( ili ½ veće )
2 češnja češnjaka ili 1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica slatke crvene mljevene paprike
1 žličica sjemenki korijandera
1/2 žličice kurkume
1 povrtna kocka za juhu
1 l vode
1 žlica sjeckanog peršinovog lista
Malo maslinovog ulja
Sol
Papar
Malo kajenskog papra ili čilija
-------------
Sok od ½ limuna
Priprema:
Luk isjeckati na sitno. Mrkvu oguliti i isjeckati na kockice.
Leću oprati i procijediti.
Na malo maslinovog ulje popržiti luk na laganoj vatri.
Kada postane staklast dodati mrkvu i pržiti još 2 – 3 minute
uz miješanje, dodati sitno sjeckani češnjak ( ako koristite češnjak u granulama dodajte ga kada i ostale začine ) miješati
oko 1 minute i paziti da češnjak ne zagori.
Ubaciti leću, zaliti sa vodom, pojačati vatru i dodati povrtnu
kocku, sol, papar, crvenu papriku, kurkumu, sjemenke korijandera koje smo prethodno zdrobili i po želji Kajenske paprike ili čilija. Promiješati
i kad prokuha smanjiti temperaturu i polu zaklopljeno kuhati na laganoj vatri
oko 15 – 20 minuta dok leća ne omekša.
Kad je leća mekana dodati peršinov list i štapnim mikserom smiksati
u glatku juhu. Kuhati još 1 - 2 minute.
Na kraju umiješati sok od limuna.
Dobar tek!
Video recept možete pogledati ovdje:
Nema komentara:
Objavi komentar