Vrijeme je za Krofne
Mogu biti u bezbroj , kod mene ovaj puta u dvije verzije. Clasic sa džemom od jagoda, posipane sa
šećerom u prahu, i prazne sa glazurom od čokolade, posipane sa kokosom. Ludilo!
Sastojci:
500 g brašna
250 ml toplog mlijeka
100 ml vode
1 kašičica soli 50 ml ulja
1 jaje
2 čajne žličice suhog kvasca
2 žlice šećera
Prstohvat soli
1 žlica ruma ili rakije
Po želji ribana korica 1 naranče
ulje za prženje
-----------------------------
Šećer u prahu
Pekmez po želji
------------------------------
Glazura od čokolade
Kokos za posipavanje
Priprema:
Mlijeko i vodu zagrijati da bude mlaki.
Brašno, šećer, sol, suhi kvasac i ribanu koricu naranče
izmiješati u većoj zdjeli.
Dodati mlako mlijeko, vodu, rum i jaje. Sve dobro izraditi u
meko tijesto.
Tijesto možete mijesiti ( klofati ) sa kuhačom ili možete
koristiti mikser sa spiralnim nastavcima.
Kada se tijesto dobro umijesilo i
odvaja se od stranica, poklopite ga i ostavite da se diže na toplom oko 45 min
dok se količina ne udvostruči.
Kada se tijesto diglo, pobrašniti radnu površinu, isipati tijesto
i ako je potrebno, posuti sa još malo brašna i razvaljati na oko 1 cm debljine.
Čašom ili okruglom kalupom rezati krugove od tijesta i stavljati ih na
pobrašnjenu tacnu, čistu krpu ili stolnjak , pokriti ih kuhinjskom krpom i
ostaviti da odstoje oko 30 min.
Ostatak tijesta koji vam ostane posle vađenja krugova ponovno
rastanjite i vadite krofne i sve dok ne potrošite svo tijesto.
U veću i dublju posudu za prženje sa poklopcem sipati dosta
ulja, zagrijati da bude vruće, U zagrijano ulje stavljati krofnice, donji dio,
koji je bio na tacni, neka bude okrenut prema gore.
Nemojte peči previše od jednom jer moraju imati dovoljno mjesta
da možete da ih okretati.
Poklopiti i pržiti na srednje jakoj vatri dok vam donja
strana ne porumeni, oko 2 do 3 minute.
Okrenuti krofne i peči još toliko sa druge strane dok ne
porumene. Krofne vaditi na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće.
Kad su se prehladile, puniti po želji sa omiljenim džemom, pekmezom,
namazom od čokolade ili kremom od vanilije.
Krofne na kraju možete posipati šećerom, preliti sa šećernom
glazurom, Glazurom od bijele čokolade ili Glazurom od tamne čokolade.
Ukrasiti još možete sa šarenim mrvicam
Možda će vam se još sviđati neke od ovih kombinacija:
Nema komentara:
Objavi komentar