A što više reći o ovome tradicionalnom desertu, neka priča
sam. Ja ga i dan danas pravim po starom maminom receptu, koji ću sada podijeliti
i sa vama.
Sastojci:
500 gr brašna
1 prstohvat soli
2 žlice šećera
1 suhi kvasac
2 žumanjka ili 1 cijelo jaje
1 žlica ulja
250 ml mlakog mlijeka
----------------------------------
250 gr mljevenog sala
-----------------------------------
Pekmez ili džem po želji
------------------------------------
Šećer u prahu
Priprema:
Mljeveno salo izvadit iz hladnjaka. Dobro
izradimo i izgnječimo vilicom da nam je kasnije lakše mazati. I ostaviti sa
strane na sobnoj temperaturi.
U veću zdjelu za miješanje staviti sve suhe sastojke:
brašno, sol, šećer i suhi kvasac. Sve sastojke dobro izmiješati.
U drugoj zdjeli izmiješajte mlako mlijeko, ulje, jaje ( ili
žumanjke.
Ravnomjerno izmiješati i uliti u suhe sastojke.
Umijesiti glatko i podatno tijesto, prvo kuhačom ili lopaticom u zdjeli a zatim ručno na dobro
pobrašnjenoj radnoj površini.
Tijesto prekriti krpom ili poklopiti u zdjeli te ostaviti na
toplom da se diže oko 1 sat.
Kada se tijesto diglo, prebaciti na pobrašnjenu radnu
površinu i razvaljati u pravokutnik oko
1 cm debljine.
Salo podijeliti na 3
dijela. Prvi dio prstima rasporediti na 2/3 tijesta, 1/3 tijesta ostaviti
nenamazano.
Desni nenamazani dio prebaciti u sredinu, sada preklopiti
lijevim namazanim dijelom.
Dio koji je do vas preklopiti u sredini i na kraju preklopiti
dio koji je nasuprot vas.
Malo pritisnuti oklagijom, prekriti krpom i ostaviti da se
diže 15 min. Kada se odmorilo tijesto razvaljati u pravokutnik 1 cm debljine. Ponoviti
već opisano mazanje i slaganje i odmaranje još dva puta dok ne potrošimo svo
salo.
Kad se zadnji puta odmorilo, tijesto razvaljamo na 1 cm ili
manje debljine. Oštrim nožem ili rezačem izrežite na kocke ( oko 3 x 3 ) na
svaku kocku staviti malo pekmeza. Preklopite suprotne krajeve da dobijete trokut.
Prstima stisnite rubove da se bolje slijepe. Najudaljenija dva kraja spojite.
Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 – 20 minuta.
Ohlađene salenjake uvaljati u šećer u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar