Salenjaci



A što više reći o ovome tradicionalnom desertu, neka priča sam. Ja ga i dan danas pravim po starom maminom receptu, koji ću sada podijeliti i sa vama.



Sastojci:

500 gr brašna
1 prstohvat soli
2 žlice šećera
1 suhi kvasac
2 žumanjka ili 1 cijelo jaje
1 žlica ulja
250 ml mlakog mlijeka
----------------------------------
250 gr mljevenog sala
-----------------------------------
Pekmez ili džem po želji
------------------------------------
Šećer u prahu



Priprema:

Mljeveno salo izvadit iz hladnjaka. Dobro izradimo i izgnječimo vilicom da nam je kasnije lakše mazati. I ostaviti sa strane na sobnoj temperaturi.

U veću zdjelu za miješanje staviti sve suhe sastojke: brašno, sol, šećer i suhi kvasac. Sve sastojke dobro izmiješati.
U drugoj zdjeli izmiješajte mlako mlijeko, ulje, jaje ( ili žumanjke.
Ravnomjerno izmiješati i uliti u suhe sastojke.
Umijesiti glatko i podatno tijesto, prvo kuhačom ili  lopaticom u zdjeli a zatim ručno na dobro pobrašnjenoj radnoj površini.
Tijesto prekriti krpom ili poklopiti u zdjeli te ostaviti na toplom da se diže oko 1 sat.

Kada se tijesto diglo, prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu  i razvaljati u pravokutnik oko 1 cm debljine. 

Salo  podijeliti na 3 dijela. Prvi dio prstima rasporediti na 2/3 tijesta, 1/3 tijesta ostaviti nenamazano.



Desni nenamazani dio prebaciti u sredinu, sada preklopiti lijevim namazanim dijelom.

Dio koji je do vas preklopiti u sredini i na kraju preklopiti dio koji je nasuprot vas.



Malo pritisnuti oklagijom, prekriti krpom i ostaviti da se diže 15 min. Kada se odmorilo tijesto razvaljati u pravokutnik 1 cm debljine. Ponoviti već opisano mazanje i slaganje i odmaranje još dva puta dok ne potrošimo svo salo.

Kad se zadnji puta odmorilo, tijesto razvaljamo na 1 cm ili manje debljine. Oštrim nožem ili rezačem izrežite na kocke ( oko 3 x 3 ) na svaku kocku staviti malo pekmeza. Preklopite suprotne krajeve da dobijete trokut. Prstima stisnite rubove da se bolje slijepe. Najudaljenija dva kraja spojite.



Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 – 20 minuta. Ohlađene salenjake uvaljati u šećer u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti