Moje pokladne krofnice





Šarene, prave karnevalske.

ZA KROFNE

500 g brašna
250 ml toplog mlijeka
100 ml vode
1 kašičica soli 50 ml ulja
1 jaje
2 čajne žličice suhog kvasca
2 žlice šećera
Prstohvat soli
1 žlica ruma ili rakije
Po želji ribana korica 1 naranče

ulje za prženje

ZA PUNJENJE

Po želji pekmez ili čokoladni namaz

ZA PRELJEV

100 gr čokolade
3 žlice ulja

ZA POSIP

Šarene mrvice




KROFNE

Brašno, šećer, sol, suhi kvasac i ribanu koricu naranče izmiješati u većoj zdjeli.
Dodati mlako mlijeko, vodu, rum i jaje. Sve dobro izraditi u meko tijesto.
Tijesto možete mijesiti ( klofati ) sa kuhačom ili možete koristiti mikser sa spiralnim nastavcima. Kada se tijesto dobro umijesilo i odvaja se od stranica, poklopite ga i ostavite da se diže na toplom oko 45 min dok se količina ne udvostruči. 

Kada se tijesto diglo, pobrašniti radnu površinu, isipati tijesto i ako je potrebno, posuti sa još malo brašna i razvaljati na oko 1 cm debljine. Čašom ili okruglom kalupom rezati  krugove od tijesta i stavljati ih na pobrašnjenu tacnu, čistu krpu ili stolnjak , pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 30 min.



Ostatak tijesta koji vam ostane posle vađenja krugova ponovno rastanjite i vadite krofne i sve dok ne potrošite svo tijesto.

U veću i dublju posudu za prženje sa poklopcem sipati dosta ulja, zagrijati da bude vruće, U zagrijano ulje stavljati krofnice, donji dio, koji je bio na tacni, neka bude okrenut prema gore.
Nemojte peči previše od jednom jer moraju imati dovoljno mjesta da možete da ih okretati.
Poklopiti i pržiti na srednje jakoj vatri dok vam donja strana ne porumeni, oko 2 do 3 minute.
Okrenuti krofne i peči još toliko sa druge strane dok ne porumene. Krofne vaditi na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće.


Krofne puniti pekmezom (ja sam pomoću vrećice za ukrašavanje). Umočiti u preljev od čokolade i posipati šarenim mrvicama.

PRELJEV OD ČOKOLADE

Na pari rastopiti čokoladu i ulje i dobro izmiješati da bude glatko .




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti