Volim krofne na bilo koji način. Ovaj puta su punjene sa
filom od vanilije i namazom od čokolade.
Sastojci
ZA KROFNE
Sastojci:
500 g brašna
250 ml toplog mlijeka
100 ml vode
1 kašičica soli 50 ml ulja
1 jaje
2 čajne žličice suhog kvasca
2 žlice šećera
Prstohvat soli
1 žlica ruma ili rakije
Po želji ribana korica 1 naranče
ulje za prženje
500 g brašna
250 ml toplog mlijeka
100 ml vode
1 kašičica soli 50 ml ulja
1 jaje
2 čajne žličice suhog kvasca
2 žlice šećera
Prstohvat soli
1 žlica ruma ili rakije
Po želji ribana korica 1 naranče
ulje za prženje
ZA PUNJENJE OD VANILIJE
1 puding od vanilije
400 ml mlijeka
3 žlice šećera
50 gr maslaca ili margarina
ZA PUNJENJE OD ČOKOLADE
Čokoladni namz
ZA POSIP
Šećer u prahu
Postupak:
Mlijeko i vodu zagrijati da bude mlaki.
Brašno, šećer, sol, suhi kvasac i ribanu koricu naranče
izmiješati u većoj zdjeli.
Dodati mlako mlijeko, vodu, rum i jaje. Sve dobro izraditi u
meko tijesto.
Tijesto možete mijesiti ( klofati ) sa kuhačom ili možete
koristiti mikser sa spiralnim nastavcima. Kada se tijesto dobro umijesilo i
odvaja se od stranica, poklopite ga i ostavite da se diže na toplom oko 45 min
dok se količina ne udvostruči.
Kada se tijesto diglo, pobrašniti radnu površinu, isipati
tijesto i ako je potrebno, posuti sa još malo brašna i razvaljati na oko 1 cm
debljine. Čašom ili okruglom kalupom rezati
krugove od tijesta i stavljati ih na pobrašnjenu tacnu, čistu krpu ili
stolnjak , pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 30 min.
Ostatak tijesta koji vam ostane posle vađenja krugova
ponovno rastanjite i vadite krofne i sve dok ne potrošite svo tijesto.
U veću i dublju posudu za prženje sa poklopcem sipati dosta
ulja, zagrijati da bude vruće, U zagrijano ulje stavljati krofnice, donji dio,
koji je bio na tacni, neka bude okrenut prema gore.
Nemojte peči previše od jednom jer moraju imati dovoljno mjesta
da možete da ih okretati.
Poklopiti i pržiti na srednje jakoj vatri dok vam donja
strana ne porumeni, oko 2 do 3 minute.
Okrenuti krofne i peči još toliko sa druge strane dok ne
porumene. Krofne vaditi na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće.
Krofne puniti filom pomoću vrećice za ukrašavanje ili male
žlice. Ja sam polovicu krofna punila sa filom od vanilije a drugee sa namazom
od čokolade.
Na kraju posipati sa šećerom u prahu.
FIL OD VANILIJE
U malo mlijeka razmutiti puding a ostatak mlijeka zajedno sa
šećerom staviti kuhati. Kad mlijeko prokuha ukuhati razmućeni puding i na
laganoj vatri uz stalno miješanje pustiti da prokuha i zgusne se. Maknuti sa
vatre i u vruće umiješati maslac. Prebaciti u zdjelu, prekriti sa plastičnom
folijom da se ne napravi korica i ostaviti da se hladi. Ohlađenim filom puniti
krofne.
Nema komentara:
Objavi komentar