Krofne vanilija, Krofne čokolada / Vanilla donuts, Chocolate donuts




Volim krofne na bilo koji način. Ovaj puta su punjene sa filom od vanilije  i namazom od čokolade.

Sastojci

ZA KROFNE

Sastojci:

500 g brašna
250 ml toplog mlijeka
100 ml vode
1 kašičica soli 50 ml ulja
1 jaje
2 čajne žličice suhog kvasca
2 žlice šećera
Prstohvat soli
1 žlica ruma ili rakije
Po želji ribana korica 1 naranče
ulje za prženje

ZA PUNJENJE OD VANILIJE

1 puding od vanilije
400 ml mlijeka
3 žlice šećera
50 gr maslaca ili margarina

ZA PUNJENJE  OD ČOKOLADE

Čokoladni namz

ZA POSIP
Šećer u prahu


Postupak:

Mlijeko i vodu zagrijati da bude mlaki.

Brašno, šećer, sol, suhi kvasac i ribanu koricu naranče izmiješati u većoj zdjeli.

Dodati mlako mlijeko, vodu, rum i jaje. Sve dobro izraditi u meko tijesto.
Tijesto možete mijesiti ( klofati ) sa kuhačom ili možete koristiti mikser sa spiralnim nastavcima. Kada se tijesto dobro umijesilo i odvaja se od stranica, poklopite ga i ostavite da se diže na toplom oko 45 min dok se količina ne udvostruči. 

Kada se tijesto diglo, pobrašniti radnu površinu, isipati tijesto i ako je potrebno, posuti sa još malo brašna i razvaljati na oko 1 cm debljine. Čašom ili okruglom kalupom rezati  krugove od tijesta i stavljati ih na pobrašnjenu tacnu, čistu krpu ili stolnjak , pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 30 min.

Ostatak tijesta koji vam ostane posle vađenja krugova ponovno rastanjite i vadite krofne i sve dok ne potrošite svo tijesto.

U veću i dublju posudu za prženje sa poklopcem sipati dosta ulja, zagrijati da bude vruće, U zagrijano ulje stavljati krofnice, donji dio, koji je bio na tacni, neka bude okrenut prema gore.
Nemojte peči previše od jednom jer moraju imati dovoljno mjesta da možete da ih okretati.
Poklopiti i pržiti na srednje jakoj vatri dok vam donja strana ne porumeni, oko 2 do 3 minute.
Okrenuti krofne i peči još toliko sa druge strane dok ne porumene. Krofne vaditi na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće.

Krofne puniti filom pomoću vrećice za ukrašavanje ili male žlice. Ja sam polovicu krofna punila sa filom od vanilije a drugee sa namazom od čokolade.

Na kraju posipati sa šećerom u prahu.

FIL OD VANILIJE

U malo mlijeka razmutiti puding a ostatak mlijeka zajedno sa šećerom staviti kuhati. Kad mlijeko prokuha ukuhati razmućeni puding i na laganoj vatri uz stalno miješanje pustiti da prokuha i zgusne se. Maknuti sa vatre i u vruće umiješati maslac. Prebaciti u zdjelu, prekriti sa plastičnom folijom da se ne napravi korica i ostaviti da se hladi. Ohlađenim filom puniti krofne.








Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti