Ako ste ljubitelj lješnjaka i karamela ovo je definitivno
torta za vas, ukusna, izdašna i sočna. Nastala je kombinacijom dva različita
recepta koja sam pronašla na internetu i mogu reći da sam prezadovoljna baš
ovom kombinacijom, a sviđala se svima koji su je probali.
Sastojci:
ZA BISKVIT x 4
( ovo su sastojci za 1 koru a
potrebno ih 4 i svaka se peče posebno)
2 bjelanjka
2 žlice šećera
40 gr prženih, mljevenih lješnjaka
(upute za prženje lješnjaka možete
pogledati OVDJE )
1 žlica oštrog brašna
1 čajna žličica kakaoa
1 čajna žličica praška za pecivo
25 ml ulja
ZA FIL
1 l mlijeka
8 žumanjaka
300 gr mekanih karamel bombona od lješnjaka
160 gr gustina
160 gr šećera
100 gr maslaca ili margarina
200 ml vrhnja za šlag
ZA NATAPANJE
1 žlica ruma i
5 žlica mlijeka
ZA DEKORACIJU
¼ preostale kreme
200 ml vrhnja za šlag
Malo prženih sitno sjeckanih lješnjaka za posipavanje
Priprema:
FIL
Od cijele količine mlijeka odvojiti 1,5 dcl, dodati žumanjke,
šećer i gustin te sve dobro izraditi sa mikserom da ne bude grudica te ostaviti
sa strane.
Od ostatka mlijeka odvojiti 1,5 dcl i preliti preko karamel bombona te
zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.
Kada su se karamele otopile zaliti sa ostatkom mlijeka i
kuhati na srednje jakoj vatri dok ne prokuha.
Smanjiti vatru i lagano ukuhati smijesu od žumanjaka, uz
stalno miješanje kuhati na laganoj vatri dok krema ne postane gusta.
Kad se skuhala kremu prebacite u veću posudu za miksanje,
prekrite ju prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se dobro
ohladi.
Dok se krema hladi pripremajte kore za biskvit.
Kada se krema ohladila dodajte u nju maslac sobne
temperature i sve dobro izradite mikserom.
Posebno izradite 200 ml vrhnja za šlag i dodajte u kremu te
sve dobro sjedinite.
Kremu podijelite na 4 jednaka dijela. 1 dio kreme odmah
odvojite za dekoraciju.
BISKVIT
Kao što sam već ranije spomenula za ovu tortu je potrebno 4
kore i svaka se muti i peče posebno a gore navedene količine su vam dostatne za
1 koru. Dok vam se peče jedna kora u isto vrijeme mutite drugu tako da ne gubite puno vremena.
Bjelanjke mrvicu posoliti i mikserom dobro izraditi, uz
stalno miksanje dodavati postepeno jednu po jednu licu šećera, nastaviti
miksati dok se šećer ne otopi i dobijemo čvrsti snijeg.
Posebno pomiješamo brašno, kakao i prašak za pecivo, te ga
lagano lopaticom ( nikako mikserom ) umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Nakon
toga isto tako lagano umiješajte pržene, mljevene lješnjake da se sve sjedini. Na
kraju u tankom mlazu umiješati ulje.
Dno kalupa za tortu promjera 26 cm premazati uljem i prekriti
papirom za pečenje. Uliti smjesu u kalup, poravnati je da bude ravnomjerno
raspoređeno i peči u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Kad su
pečene kore odmah izvaditi i ostaviti da se hlade.
KREMA ZA DEKORACIJU
200 ml vrhnja za šlag dobro izraditi i umiješati u ¼ preostale
kreme. Dobro izraditi.
SLAGANJE
Svaku koru poškropiti mješavinom ruma i mlijeka zatim
premazati jednim dijelom kreme, te poklopiti drugom korom. Kad smo stavili četvrtu
koru cijelu tortu premazati sa kremom za dekoraciju i ukrasiti po želji. Torta treba
prenoćiti u hladnjaku.
Nema komentara:
Objavi komentar