Stigle su prve jagode, moje omiljeno voće. Ovaj kolač od
jagoda, vanilije, sočan i osvježavajući koji se ne peče, za mene nema bolje
kombinacije. Ako volite jagode morate ga probati, sigurno nećete požaliti.
Inspiracija na recept by Lynda
Sastojci:
1 pakovanje Rozen kora
( U Osijeku i
okolici Rozen kore možete nabaviti u pekarama Kadulja )
500 gr jagoda
1 litra mlijeka
3 pudinga od vanilije
8 žlica šećera
200 gr maslaca
Priprema:
Odvojite malo mlijeka i u njega umiješajte prašak za puding.
Ostatak mlijeka stavite kuhati i dodajte mu šećer. Kada
mlijeko zakipi umiješajte razmućeni puding i kuhajte na laganoj vatri uz stalno
miješanje i dok se me zgusne i pojave se mjehurići.
Gotov puding odmah izlijte u širu posudu ili na tacnu da se
brže hladi i prekrijte plastićnom folijom da se stvori korica.
Dok se puding hladi margarin izrežite na kockice i stavite u
posudu za miksanje i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
Jagodama uklonite peteljke, stavite ih u cijedilo, operite
ih pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijedi od viška vode i izrežite ih na tanje šnitice.
Kad se puding ohladio prvo dobro mikserom izradite margarin
i postepeno dodajte puding kako biste dobili glatku kremu.
Prebrojte kore , najčešće ih je 8 u paketu, pa kremu
podijelite na 8 jednakih dijelova, a jagode na 3 djela.
Slaganje:
Prvu koru stavite na tacnu, premažite je sa jednim dijelom
kreme.
Prekrijte sa drugom korom, lagano pritisnite, premažite
drugim dijelom kreme, i na nju poslažite dio jagoda.
Prekrijte sa trećom korom i lagano pritisnite, premažite
trećim dijelom kreme.
Prekrijte sa četvrtom korom, lagano pritisnite, premažite
kremom, poslažite jagode.
Nastavljajte istim postupkom:
Peta kora + krema + šesta
kora + krema + jagode + sedma kora + krema + osma kora.
Zadnji dio kreme ostavite sa strane trebat će vam kasnije za
glazuru.
Kolač prekrijte plastičnom folijom pritisnite nečim teškim,
daskom za rezanje ili nečim sličnim i stavite u hladnjak da se hladi i omekša
najbolje preko noći.
Na kraju premažite ostatkom kreme. Izrežite na kocke ili
pravokutnike i obavezno držite u hladnjaku prije posluživanja.
NAPOMENA:
Ukoliko kupite Rozen kore neke druge marke može se desiti da
u paketu bude 10 kora. To vas ne treba zabrinjavati da nećete imati dovoljno
kreme jer kod tih kora dimenzije su uže. Samo trebate kremu i jagode rasporediti
na više dijelova.
Nema komentara:
Objavi komentar