Jagode u bijelom /Strawberry in white



Stigle su prve jagode, moje omiljeno voće. Ovaj kolač od jagoda, vanilije, sočan i osvježavajući koji se ne peče, za mene nema bolje kombinacije. Ako volite jagode morate ga probati, sigurno nećete požaliti.
Inspiracija na recept by Lynda

Sastojci:

1 pakovanje Rozen kora
( U Osijeku i okolici Rozen kore možete nabaviti u pekarama Kadulja )
500 gr jagoda
1 litra mlijeka
3 pudinga od vanilije
8 žlica šećera
200 gr maslaca


Priprema:

Odvojite malo mlijeka i u njega umiješajte prašak za puding.
Ostatak mlijeka stavite kuhati i dodajte mu šećer. Kada mlijeko zakipi umiješajte razmućeni puding i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje i dok se me zgusne i pojave se mjehurići.
Gotov puding odmah izlijte u širu posudu ili na tacnu da se brže hladi i prekrijte plastićnom folijom da se stvori korica.
Dok se puding hladi margarin izrežite na kockice i stavite u posudu za miksanje i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
Jagodama uklonite peteljke, stavite ih u cijedilo, operite ih pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijedi od viška vode  i izrežite ih na tanje  šnitice.
Kad se puding ohladio prvo dobro mikserom izradite margarin i postepeno dodajte puding kako biste dobili glatku kremu.
Prebrojte kore , najčešće ih je 8 u paketu, pa kremu podijelite na 8 jednakih dijelova, a jagode na 3 djela.


Slaganje:

Prvu koru stavite na tacnu, premažite je sa jednim dijelom kreme.
Prekrijte sa drugom korom, lagano pritisnite, premažite drugim dijelom kreme, i na nju poslažite dio jagoda.
Prekrijte sa trećom korom i lagano pritisnite, premažite trećim dijelom kreme.
Prekrijte sa četvrtom korom, lagano pritisnite, premažite kremom, poslažite jagode.
Nastavljajte istim postupkom:
Peta kora + krema  + šesta kora + krema + jagode + sedma kora + krema + osma kora.
Zadnji dio kreme ostavite sa strane trebat će vam kasnije za glazuru.

Kolač prekrijte plastičnom folijom pritisnite nečim teškim, daskom za rezanje ili nečim sličnim i stavite u hladnjak da se hladi i omekša najbolje preko noći.

Na kraju premažite ostatkom kreme. Izrežite na kocke ili pravokutnike i obavezno držite u hladnjaku prije posluživanja.


NAPOMENA:

Ukoliko kupite Rozen kore neke druge marke može se desiti da u paketu bude 10 kora. To vas ne treba zabrinjavati da nećete imati dovoljno kreme jer kod tih kora dimenzije su uže. Samo trebate kremu i jagode rasporediti na više dijelova.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti