Sočni pileći odrezak u ukusnom, pikantnom umaku, uz prilog
po želji može biti brz, jednostavan i vrlo ukusan ručak. Savršeno paše uz pire krumpir,
njoke, rižu, tjesteninu, pa čak i palentu.
Sastojci:
3 filea pilećih prsa
Sol,
Vegeta
Dimljena crvena mljevena paprika
Malo ulja
-----------
150 ml bijelog vina
300 ml jušnog temeljca
( ili ½ kokošije ili povrtne kocke za juhu
rastopljene u vodi )
1-1,5 žlice brašna
Čili u prahu po želji
Peršinov list
Priprema:
Svaki file pilećih prsa
prerezati ploštimice, cijelom širinom na 2 dijela.
Odreske lagano istući, ne
previše, samo toliko da deblje dijelove stanjimo na debljinu ostatka odreska.
Odreske poškropiti uljem, posoliti,
posipati sa Vegetom i dimljenom crvenom paprikom. Dobro izmiješati da se svi
odresci cijeli oblože začinima i uljem. Ostaviti da odstoji par minuta.
Na vreloj tavi, i srednje jakoj
vatri na vrlo malo ulja ( oko 1-2 žlice ) popržiti pileće odreske prvo sa jedne
strane. Kad se počne bijeliti sa gornje strane okrenuti odreske i peći dok ne
dobiju boju i sa te strane.
Odreske izvaditi na tanjur i
ostaviti da se malo odmore dok pripremamo umak.
Smanjiti vatru na minimum. Na ostatke
od pečenja u tavi izliti vino i pustiti
da malo ispari. Zaliti sa polovicom jušnog temeljca i pustiti da prokuha. Kuhati
na laganoj vatri oko 10 minuta.
U ostatku temeljca razmutiti
brašno i ukuhati u umak miješajući. Po želji
dodati malo čilija.
Kuhati na laganoj vatri dok se
umak ne zgusne. Ako u umaku ima grudica procijedite ga kroz gusto cijedilo i
vratite na vatru.
Odreske vratiti u umak i
ostaviti da se krčkaju oko 10 minuta. Ugasiti vatru i obilno posipati sjeckanim
peršinovim listom.
Poslužiti uz prilog po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar