Novogodišnja torta od kestena / Chestnut cake



Osmišljena i pripremljena za jedan novogodišnji doček. Toliko se svidjela mojima da je od onda pravim svake godine. Lagana i osvježavajuća.

Sastojci

BISKVIT: Biskvit  na vaganje (pogledaj recept )

4 jaja
4 žlice mlake vode
180 gr Šećera ( kristal)
16o gr Pšenično glatko brašno
 20 gr kakaoa u prahu
1 Prašak za pecivo

KREMA :

250 ml  mlijeka
3 žlice Šećera ( kristal)
2 žlice gustina
300 gr kesten pirea
100 gr maslaca-margarina
400 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu čokolada za ukras


Priprema

BISKVIT

Ovo je klasični biskvit na vaganje od 4 jaja i kakaoa. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Žumancima dodati šećer i vodu i dobro ih izraditi dok se šećer sasvim ne otopi.
Brašno, prašak za pecivo i kakao ravnomjerno izmiješati i postepeno dodavati žumanjcima uz neprestano miješanje na najmanjoj brzini.. na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka
Peči u srednjem okruglom kalupu promjera 24 cm. Oko 25 minuta na 200°C.
Biskvit ohladiti i prerezati popola.

KREMA

Od cjelokupne količine mlijeka odvojiti malo i u njemu umutiti gustin da ne bude grudica.
Ostatak mlijeka staviti kuhat zajedno sa šećerom. Kad prokuha dodati razmućeni gustin i kuhati na laganoj vatri dok ne prokuha i ne zgusne se.
Maknuti sa vatre i dodati kesten pire, koji će odmah rashladiti kremu.
Dobro izraditi mikserom, dodati margarin izrezan na kockice i sve još dobro izraditi.

Vrhnje izraditi u čvrst šlag. Ako je vrhnje slatko nije potrebno dodati više šećera, ako nije dodati 2 žlice šećera u prahu i još malo izraditi.

Slaganje:

Na pladanj staviti staviti polovicu biskvita. Pokapati sa malo mlijeka ili ruma. na biskvit premazati polovicu kreme ravnomjerno rasporediti, na to staviti trećinu šlaga dobro izravnati i na to staviti drugu polovicu biskvite. Pritisnuti dobro rukama . pokapati biskvit rumom i ponovo filovati prvo drugom polovicom kreme a zatim ukrasiti sa ostatkom šlaga gore i sa strane Ostaviti u hladnjaku preko moći da se stisne.

Ukrasiti po želji. Možete posipati ribanom čokoladom. Ja sam jedne godine  na pari istopila 2 rebra čokolade za kuhanje, isipala čokoladu u mali fišek od papira za pečenje i na komadiću folije iscrtala deblje brojke i ostavila da se hlade. Sa ostatkom čokolade iscrtala sam tanke šare .




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti