Osmišljena i pripremljena za jedan novogodišnji doček.
Toliko se svidjela mojima da je od onda pravim svake godine. Lagana i
osvježavajuća.
Sastojci
BISKVIT: Biskvit na vaganje
(pogledaj recept )
4 jaja
4 žlice mlake vode
180 gr Šećera ( kristal)
16o gr Pšenično glatko brašno
20 gr kakaoa u prahu
1 Prašak za pecivo
KREMA :
250 ml mlijeka
3 žlice Šećera ( kristal)
2 žlice gustina
300 gr kesten pirea
100 gr maslaca-margarina
400 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu čokolada za ukras
Priprema
BISKVIT
Ovo je klasični biskvit na vaganje od 4 jaja i kakaoa.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Žumancima dodati šećer i vodu i dobro ih
izraditi dok se šećer sasvim ne otopi.
Brašno, prašak za pecivo i kakao ravnomjerno izmiješati i
postepeno dodavati žumanjcima uz neprestano miješanje na najmanjoj brzini.. na
kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka
Peči u srednjem okruglom kalupu promjera 24 cm. Oko 25
minuta na 200°C.
Biskvit ohladiti i prerezati popola.
KREMA
Od cjelokupne količine mlijeka odvojiti malo i u njemu
umutiti gustin da ne bude grudica.
Ostatak mlijeka staviti kuhat zajedno sa šećerom. Kad
prokuha dodati razmućeni gustin i kuhati na laganoj vatri dok ne prokuha i ne
zgusne se.
Maknuti sa vatre i dodati kesten pire, koji će odmah
rashladiti kremu.
Dobro izraditi mikserom, dodati margarin izrezan na kockice
i sve još dobro izraditi.
Vrhnje izraditi u čvrst šlag. Ako je vrhnje slatko nije
potrebno dodati više šećera, ako nije dodati 2 žlice šećera u prahu i još malo
izraditi.
Slaganje:
Na pladanj staviti staviti polovicu biskvita. Pokapati sa
malo mlijeka ili ruma. na biskvit premazati polovicu kreme ravnomjerno
rasporediti, na to staviti trećinu šlaga dobro izravnati i na to staviti drugu
polovicu biskvite. Pritisnuti dobro rukama . pokapati biskvit rumom i ponovo
filovati prvo drugom polovicom kreme a zatim ukrasiti sa ostatkom šlaga gore i
sa strane Ostaviti u hladnjaku preko moći da se stisne.
Ukrasiti po želji. Možete posipati ribanom čokoladom. Ja sam
jedne godine na pari istopila 2 rebra
čokolade za kuhanje, isipala čokoladu u mali fišek od papira za pečenje i na
komadiću folije iscrtala deblje brojke i ostavila da se hlade. Sa ostatkom
čokolade iscrtala sam tanke šare .
Nema komentara:
Objavi komentar