Umak od pečenja možete praviti od bilo kojeg pečenog mesa. Brzi
i fini umak koji je obogaćen svim oni karameliziranim sokovima koji izlaze iz
mesa tokom pečenja.
Sastojci:
1 pile rasječeno na komade
Sol, papar,
Vegeta
Mljevena crvena paprika
Ulje
1 žlica brašna
500 ml pilećeg jušnog temeljca ili vode u koju smo dodali
malo Vegete ili pola kocke za juhu
Priprema:
Pile rasijecite na komade i dobro ih natrljajte sa soli, Vegetom
i crvenom paprikom.
U tepsiju stavite ulje, komade
piletine poslažite u tepsiju sa kožom okrenutom prema dolje. Prekrijte
aluminijskom folijom dobro zatvarajući rubove. Stavite peči u dobro zagrijanu
pećnicu na 220°C – 30 minuta.
Nakon pola sata izvadite tepsiju iz
pećnice, uklonite aluminijsku foliju i piletinu okrenite da koža dude gore. Vratite
nazad u pećnicu, smanjite temperaturu na 200°C i pecite otklopljeno još 15 – 20
minuta dok ne postane reš i koža postane hrskava.
Izvadite piletinu na tanjur da se
malo odmori dok pripremate umak.
Upalite štednjak na laganu vatru,
iz tepsije u kojoj se peklo izlijte višak masnoće ali ostavite malo i stavite tepsiju
na vatru, dodajte brašno promiješajte i zalijte sa jušnim temeljcem. Kuhajte na
laganoj vatri stalno miješajući dok se ne otope sve one zapečene divote sa dna
tepsije koji daju okus ovom umaku i umak se malo zgusne.
Sad sve što trebate je procijediti
umak kroz gusto cijedilo da se odvoje grudice i ostane nam fini, glatki umak
koji prelijemo preko mesa i priloga.
Posluživanje :
Nema komentara:
Objavi komentar