Pita sa jagodama i vanilijom




Klasična otvorena voćna  pita sa jagodama i kremom od vanilije,  napravljena od savršenog prhkog tijesta.


SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO
Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem omiljenom receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
     

Sastojci

ZA TIJESTO

100 gr Šećera
200 gr Margarina
300 gr Brašna
2 žlice votke ili nekog drugog alkohola
1 vanili šećer


ZA FIL :

500 gr očišćenih jagoda
----------------
2 pudinga od vanilije
7 dcl mlijeka
4 žlice šećera u prahu
200 gr maslaca ili margarina


ZA UKRAS:

1 šlag iz vrećice
ili
2 dcl tekućeg vrhnja za šlag


Priprema

Margarin isjeckati na kockice dodati brašno, šećer, vanili šećer i votku. Rukama sve dobro izmrviti i mijesiti dok se sve ne sjedini u glatko podatno tijesto. Tijesto oblikovati u kuglu i umotati u  plastičnu foliju ili vrećicu i ostaviti u hladnjaku 30  minuta.

Jagode očistiti i oprati u cjedilu pod laganim mlazom tekuće vode i ostaviti da se ocijede. Od cijele količine odvojiti nekoliko jednakih lijepih jagoda za ukras i ostaviti ih sa strane.

Uzeti okrugli kalup kojem se skidaju stranice i na dno staviti papir za pečenje. Ja sam koristila promjera 26 cm. Tijesto razvaljati u krug veličine za 2 – 3 prsta veće nego što je kalup za pečenje da imamo stranice.




Prebacite tijesto u kalup i pritisnite prstima da se slijepi na stjenke  kalupa. Ako tijesto pukne kod prebacivanja nije nikakav problem zakrpajte pukotine i samo ih dobro pritisnite prstima neće se ni primijetiti. 

Prvo dno izbockati vilicom  preko njega staviti papir za pečenje i na njega istresti u jednom sloju kuglice za pečenje ili grah, da se tijesto ne bi previše diglo. Ja koristim isti grah iznova svaki put kad trebam ispeći prazne kore za pitu kad se grah ohladi spremim ga u teglu i imam za drugi put.




Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 15 min. Dok se rubovi ne počnu zlatiti. Ukloniti grah i vratiti u pećnicu na još 5 min.
Kad je kora za pitu pečena staviti da se hladi na mrežu za hlađenje. Oprezno tankim nožićem odvojiti koru od stranice i ukloniti obruč i dno. Koru oprezno sa papira za pečenje prebaciti na tanjur za posluživanje.

Jagode isjeći na četvrtine i ravnomjerno poslagati na dno pite.




FIL:

U zdjelicu odvojiti malo mlijeka i umiješati puding od vanilije. Ostatak mlijeka staviti da se kuha. U kipuće mlijeko umiješati puding i kuhati dok se ne zgusne i mjehurići  počnu bućkati.
Maknuti sa vatre istresti na pladanj u tankom sloju ( da se brže ohladi ),  prekriti plastičnom folijom (da se ne stvori korica ) i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeći na kockice, dodati šećer u prahu i miksati, dodavati ohlađeni fil dio po dio uz stalno miješanje.  Miješati dok se smjesa ne ujednači.

Fil premazati preko jagoda i ukrasiti šlagom i jagodama koje smo odvojili.
Ostaviti 1-2 sata u hladnjaku da se dobro ohladi.






Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti