Baš kao iz
pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati
po svojoj želji. Ovo je velika Pizza
veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike
pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu.
Za ovu
pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje i polica/mreža za pečenje iz pećnice.
Ali
za početak evo par savijete za savršenu pizzu:
-
Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj
temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C
-
Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima
po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je
ravnomjerno raspoređeno.
-
Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a
slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali
dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti
kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i
pizza može biti mljeckava.
Sastojci
Za tijesto:
300 gr brašna
1 žličica suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 žlica ulja
150 ml tople vode
Za fil:
3 – 4 žlice kečapa ljutog ( može i blagi )
150 gr tost šunke ili šunke za pizzu
150 gr tvrdog ribanog sira ili sira u listićima
100 gr uskog ljutog kulena ( može i blagi )
I mladi luk
Sol
Sušeni origano
Za punjeni rub:
100 gr tvrdog ribanog sira
Priprema
U zdjelu dodamo brašno, sol, suhi kvasac i šećer. Izmiješamo
dodamo ulje i toplu vodu i umijesimo glatko tijesto. Prvo mijesimo u zdjeli pa
kad se sve skupilo u kuglu prebacimo na radnu površinu i još malo mijesimo dok smjesa
ne postane glatka i elastična. Oblikujemo kuglu, vratimo je u zdjelu, pokrijemo
i stavimo na toplo da se diže.
Iz pećnice izvaditi policu/mrežu za pečenje da ne bude prevruća
i stavimo grijati pećnicu na 220°C
Za oko 45 minuta kad je tijesto naraslo, kuglu prebacimo na
radnu površinu na koju smo stavili papir za pečenje. On će nam poslužiti umjesto
tepsije. Veličina mu je kao i pećnica pa će nam i pizza biti toliko velika.
Kuglu tijesta razvaljati direktno na papiru, neće se lijepiti,
ne morate ju prenositi i imate odmah uvid u to koliku veličinu trebate. Razvaljate
da bude malo veća od papira, smanjit će se kad napunimo rub.
Ribani sir posipati u tankom sloju svuda uz rub pizze, zatim
rub saviti tako da prekrijemo sir i dobro pritisnuti da se rub zalijepi i ne
otvori pri pečenju.
Izlijemo kečap i laganim kružnim pokretima pomoću žlice razmažemo
kečap po cijeloj površini.
Šnite šunke poslažemo ravnomjerno i isto tako sir. Na sir
poslagati šnitice kulena. Ako je kulen širi možete ga raskidati na manje komade
i ravnomjerno rasporediti. Na kraju posipati sa sitno sjeckanim mladim lukom.
Oprezno prevući papir sa pizzom na mrežu za pečenje i staviti
u dobro zagrijanu pećnicu na 220°C oko 15 minuta. Gotova je kad se rubovi počnu
rumeniti.
Izvaditi iz pećnice, prebaciti na veći tanjur ili dasku za
posluživanje. Posipati sa sušenim origanom i izrezati na 8 jednakih dijelova. Poslužiti
dok je toplo.
Više o savršenom dizanom tijestu za peciva i pizze možete
pogledati OVDIJE.
Nema komentara:
Objavi komentar