Možda ste jedni od
onih koji misle da ne znaju ili nemaju vremena
sami razvlačiti kore za burek, štrudle i savijače i ja sam do nedavno
bila jedna takva, ali uz malo volje i
malo strpljenja i vi to možete. I vjerujte kad jednom shvatite postupak vidjet
čete koliko je to jednostavno i fantastično.
Ovo je mjera za 4 ne
baš mala motana bureka ili 4 štrudle. Ja sam imala goste pa sam pravila tro
duplu smjesu. Vi količinu prilagodite svojim potrebama.
Sastojci
Za pripremu kora:
300 g Pšeničnog glatkog
brašna
2 žlice ulja
1 žlicu octa
150 ml mlake vode
sol.
Za nadjev od mesa:
200 gr miješanog mljevenog mesa
100 gr krumpira
1 manja glavica luka
1 žličica Vegete
Sol, biber po vlastitom ukusu
Priprema:
U brašno dodajte ulje i miješajte uz postepeno dodavanje
vode u koju ste dodali ocat i sol.
Tijesto prebacite na radnu površinu posipanu brašnom i dobro
ga izradite rukama dok ne postane glatko. Zatim ga razdijelite na 4 dijela i
oblikujte kruščiće. Premažite ih uljem i ostavite stajati, pokrivene kuhinjskom
krpom ili plastičnom folijom oko pola
sata.
Dok se tijesto odmara pripremite nadjev.
Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i
valjkom ga malo izvaljajte koliko god tanko možete.
Tijesto za savijaču najprije razvlačite rukama ispod
tijesta, na sredini ...
...a zatim rukama izvlačite tijesto sa svih strana od
sredine prema van, dok ne postane gotovo prozirno. Pošto radimo motani burek razvucite
ga i tako da u dužinu ide duže a u širinu
krače.
Zadebljane krajeve odrežite, a koru premažite ili pokapajte
uljem i to dosta jer burek mora biti
mastan.
Na donji rub tijesta stavite dio pripremljenog nadjeva i savijte
tijesto pomoću stolnjaka u tanki valjak koji smotajte u oblik puža ali malo
izduženo
Postupak ponovite s preostalim kruščićima tijesta.
Pripremljene bureke stavite u namašćenu tepsiju za pečenje,
premažite još uljem i stavite peči u dobro zagrijanu pećnicu na 220°C oko 30
min.
Kad su pečeni izvadite iz pećnice i premažite sa malo ulja.
NADJEV:
Krumpir skuhati u komadu u slanoj vodi, kada se malo ohladi
naribati ga na ribež za jabuke.
Luk isjeckati na sitne kockice.
Na malo ulja u vreloj tavi ispržiti luk dok ne postane
staklast, dodati mljeveno meso i kuhačom sve dobro izmiješati i rastresti
grudice mesa ako se stvaraju tako da sve bude sitno.
Dodati začine i sve dobro popržiti da meso dobije malo boje
i ne bude sirovo.
Ubaciti ribani krumpir, dobro izmiješati i provjeriti dali je
dobro začinjeno. Po potrebi dodati još
začina. Malo ohladiti i smjesom filovati kore.
Nema komentara:
Objavi komentar