Od kad sam vidjela ovaj recept u Tjednima Mađarske kuhinje,
ne mogu prestati misliti o ovim kiflicama. Sad sam ih napokon i napravila i
ispunile su sva moja očekivanja. Jako su fine, i tope se u ustima.
Izvor recepta: jakago
Sastojci
Za tijesto:
200 gr margarina
180 gr kiselog vrhnja
300 gr brašna
1 žličica vanili šećera
prstohvat soli
Za nadjev:
20 gr krupno mljevenih lješnjaka
150 gr džema od kajsija ili neki drugi džem
1 žlica mljevenog
šećera
1 žličica vanili šećera
Priprema
Margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi umutiti sa
kiselim vrhnjem Zatim dodati brašno,
prstohvat soli i vanili šećer i umijesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela,
staviti u vrečicu za zamrzavanje i rastanjiti oklagijom pa ostaviti da se dobro
rashladi u hladnjaku, ili, ako vam se žuri, u zamrzivaču.
Za nadjev:
Dobro promiješati mljevena lješnjake, džem, šećer u prahu i vanili
šećer.
Radnu podlogu posuti brašnom i oklagijom rastanjiti dobro
rashlađeno tijesto na debljinu oko 1 cm. Rezačem za tijesto rezati kvadratiće veličine 8x8 cm, na svaki malom žličicom, nanijeti nadjev
i onda ih unakrsno preklopiti, blago stisnuti da se zalijepe krajevi (ukoliko
to teže ide, četkicom ih premazati vodom pa zalijepiti).
Dok se kiflice pripremaju, ugrijati pećnicu na 200°C . Peći
kiflice kratko, oko 10 minuta, čim rubovi počnu da rumene, gotove su. Tople
kiflice uvaljati u prah šećer ili ih posuti šećerom kada se ohlade.
Savjet više :
Ove se kiflice sirove mogu i zamrznuti. Napravite odmah
duplu smjesu. Jedan dio odmah ispecite a drugi dio poslažite razmaknute na
papir za pečenje. Staviti u zamrzivač da se zamrznu. Kad su smrzle, mogu se sve
spojiti u jednu vrećicu i držati u zamrzivaču dok ih ne zatrebamo. Kad ih žeimo
peči izvadimo ih iz zamrzivača i poslažemo na tepsiju i papir za pečenje,
ostaviti 1 sat da se odmrznu. Peči na 200°C oko 10 min.
Nema komentara:
Objavi komentar