Špageti Carbonara / Spaghetti alla Carbonara



Ovo je recept za originalnu, tradicionalnu,  talijansku Carbonaru po uputama poznatog talijanskog šefa Antonia Carluccia. Inače ovo je meni najdraže jelo od tjestenine. 

Video recept možete pogledati ovdje: 


SASTOJCI:
za 1 osobu
(pomnožite sastojke ovisi koliko porcija trebate)

• 110 g Špageta
• 30 - 40 g Suhe slanine ili pancete
• 1  žlice maslinovog ulja
• 1 veće svježe jaje
• 25 g parmezana (ili odležanog pecorina) svježe naribanog.
• Svježe mljeveni crni papar i malo  soli
• 2 žlice škrobne vode (voda u kojoj se kuhala tjestenina)



PRIPREMA:

Skuhajte tjesteninu u velikoj posudi s kipućom slanom vodom dok ne postane al dente.

Ovo jelo je jako jednostavno ali ne trpi pogreške. Sve se radi jako brzo i bez odmora, zato dok se tjestenina kuha treba pripremiti sve druge sastojke tako da budu spremni kad nam zatrebaju.

Slaninu ili pancetu izrežite na sitne kockice.

Dobro razmutite jaja u velikoj zdjeli u koju ste dodali i malo škrobne vode ( 2 žlice na 1 jaje ) da se jaja malo temperiraju.
Sada u jaja  dodajte naribani parmezan, sol i papar te sve još jednom promješajte.

Kada je tjestenina gotova, ocijedite ju.
Zagrijte ulje u tavi i popržite slaninu ili pancetu dok ne postane hrskava i smeđe žute boje.

Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s slaninom. Zatim dobro promiješajte da se sve prekrije.
Skinite s vatre.
Pustiti da se malo ohladi samo par sekundi. Zatim dodajte smjesu jaja i sira.
Brzo i dobro promješajte da obložite tjesteninu. Jaja će se od topline tijesta lagano skuhati u glatku svilenkastu kremu i neće se pretvoriti u kajganu. 

Odmah poslužite.
Po želji posipajte parmezanom.

Izvor recepta:
Poznati talijanski šef Antonio Carluccio


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti