Postoje
mnogobrojni recepti za Krempitu. Neke su sa keksom umjesto lisnatih kora, ili
pudingom umjesto jaja. Iako su to sve fini kolači za mene to nije krempita, čemu
petljati po savršenstvu. A upravo ova je SAVRŠENSTVO! Jer od svih recepata koje
sam probala najukusniji mi je ovaj od moje tete Gordane i njega uvijek
koristim.
Sastojci:
TIJESTO:
1 (500 gr)
paket smrznutog lisnatog tijesta
FIL:
1 l mlijeka
6 jaja
100 g + 7 žlice
šećera
2 vanili šećera
3 žlice brašna
4 žlice gustina
-----------------
1/2 l vrhnja za
šlag
-----------------
šećer u prahu
za posipanje
Priprema:
Razvaljati
lisnato tijesto u dvije kore veličine tepsije u kojoj ćemo praviti krempitu. Ja
koristim tepsiju veličine 35 x 25 cm jer to je taman mjera za ovu količinu
smjese. Ispeći obije kore na naopako okrenutoj tepsiji. Kore ohladiti i ljepšu
izrezati na jednake kocke i ostaviti sa strane, to će biti gornja kora. Drugu
(donju) koru ostaviti cijelu i staviti na dno tepsije.
Bjelanjke
izlupati u snijeg. Postepeno dodavati 7 žlice šećera i još dobro uzmutiti da se
šećer otopi i dobije čvrsta smjesa.
Odvojiti 1 dl
mlijeka a ostatak staviti kuhati zajedno sa ostatkom šećera (100 gr) i vanili
šećerom.
U ono malo
mlijeka što smo odvojili dodati žumanjke i dobro izmiješati, dodati brašno i
gustin i još promiješati .da ne bude grudica.
Kad mlijeko
prokuha dodati smjesu od žumanjaka i kuhati oko 5 min. uz stalno miješanje dok se
malo zgusne. Maknuti sa vatre i u to odmah dodati bjelanjke uz lagano miješanje
dok ne bude glatko.
Odmah dok je
vrelo istresti u tepsiju preko donje kore i ostaviti da se dobro ohladi i
stisne.
Kad se dobro
ohladilo i stisnulo, premazati sa šlagom. Poslagati gornju koru i posipati
šećerom u prahu. Krempitu rezati po obliku i veličini kockama gornje kore.
Nema komentara:
Objavi komentar