Paella je
poznato jelo španjolske kuhinje koje se priprema u širokoj tavi, po kojoj je
dobilo i ime, od raznovrsnih namirnica povrča, mesa, ribe, morskih plodova ili
mješavinu svega navedenog ali uvijek u kombinaciji s rižom. Osim riže, sastojke za paelju možete birati
prema vlastitom ukusu. Ja samu ovome receptu od mesa koristila kobasicu ali se
može koristiti piletina, svinjetina ili neko drugo meso sjeckano na manje
kockice.
Sastojci:
1 pileća kocka
za juhu
7,5 dcl vrele
vode
---------------------
2 – 3 žlice
maslinovog ulja
1 manja glavica
luka
100 gr Chorizo
kobasica ili domače dimljene slavonske kobasice ne previše ljute
100 gr svježe
paprike crvene i zelene
100 gr graška (svježi ili smrznuti)
100 gr mrkve
250 gr svježe
rajčice ili pelata iz konzerve
300 gr riže
okruglog zrna
1 češanj
češnjaka
Sol
Papar
1 žličica
šafrana ili kurkume ( šafran se stavlja u originalu ali pošto je jako skup i
često nedostupan umjesto njega stavite kurkumu)
300 gr miješanih
morskih plodova (smrznutih ili sviježih)
--------------------
1 limun
Sitno sjeckani peršinov
list
Priprema:
U kipuću vodu
ubaciti kocku za juhu i ostaviti sa strane da se kocka otopi dok pripremamo
ostale sastojke.
Ako koristimo
smrznute plodove mora prvo ih trebamo odmrznuti.
Kobasicu oguliti
i isjeckati na tanke kolutiće.
Luk, papriku, mrkvu
i rajčicu isjeckati na sitne kockice.
Ugrijati široku
malo dublju tavu, uliti maslinovo ulje, dodati luk, papriku, kobasicu i pržiti na srednje jakoj
vatri da luk i paprika malo omekšaju.
Dodati rajčicu,
mrkvu i grašak i dobro promiješati. Posipat začinima ( sol, papar,
šafran/kurkuma ).
Dodati sitno sjeckani
ili protisnuti češnjak i rižu. Sve dobro promiješati i pustiti da se kuha 1-2
minute.
Zaliti sve juhom,
dobro promiješati. Ostaviti da krčka na srednje jakoj vatri 12 – 15 minuta da riža
upije skoro svu tekućinu i skuha se po mogućnosti bez miješanja.
Ubaciti odmrznute
morske plodove, promiješati i pustiti da se lagano kuha još 7 – 10 minuta.
Kad smo tavu
maknuli sa vatre posipati sa sokom od polovice limuna i sjeckanim peršinovim
listom. Odmah poslužiti. Drugu polovicu limuna isjeći na kriške i poslužiti uz
Paellu da si svako još po želji dodatno začini u tanjuru.
Nema komentara:
Objavi komentar