Adventsko je vrijeme i počeli smo ukrašavati svoje domove a ova
bajkovita medena kučica je prekrasni ukras koji će unijeti malo čarobnog ozračja.
Vrlo su jednostavne za izradu, samo iziskuju malo više vremena. Isto tako mogu biti prekrasan poklon. Ja sam prošle
godine napravila više komada i poklanjala mojim najdražima za Božić. Izrazi iznenađenja
i veselja bili su neprocjenjivi. Jer najljepši pokloni nisu oni koje kupimo,
već oni u koje smo uložili malo truda i ljubavi. Pa neka i nisu savršene kao
one na slikama na internetu, ovakve su još i slađe.
Zato pokušajte, nećete zažaliti samo BEZ STRESA.
.
Sastojci:
ZA TIJESTO
6 žlica meda
4 žlice vode
160 gr smeđeg šećera
2 žlice začina za medenjake
200 gr maslaca
1 naranča
¼ žličice praška za pecivo
460 gr brašna + još malo za mijesiti
ZA STAKLO
Tvrdi bomboni u boji po želji ( ja sam koristila 505 s crtom
)
ZA ROYAL ICING
2 bjelanjka
500 gr šećera u prahu
----------------
Šećer u prahu za posipavanje
I po želji šarene bombone ili jestive perle za ukras.
Priprema:
ŠABLONE:
Na čvrstom kartonu nacrtajte dijelove kučice i izrežite ih, te
izrežite prozore i vrata. Ili vrata i prozore možete nakon što razvaljate tijesto
izrezati pomoću kalupa za kekse.
VELIČINA 1
KROV : dužina 13,5 cm, visina 7 cm
STRANICE : dužina 11,5
cm, visina 6,5 cm
PREDNJA/ ZADNJA STRANA : dužina 8,5 cm, visina u sredini 11
cm, visina sa strane 6,5 cm.
VELIČINA 2
KROV : dužina 15 cm,
visina 7,5 cm
STRANICE : dužina 13
cm, visina 8 cm
PREDNJA/ ZADNJA STRANA : dužina 10 cm, visina u sredini 12,5
cm, visina sa strane 8 cm.
Ja sam radila ovih dimenzija a vi možete dimenzije napraviti
po svome. Isto tako na internetu možete skinuti i isprintati predloške jako lijepih
kučica različitih dimenzija i oblika.
TIJESTO:
U zdjeli umiješati brašno i prašak za pecivo.
U lončić staviti med, šećer, vodu i začine, te staviti na
najmanju vatru uz stalno miješanje kuhačom dok ne prokuha.
Skloniti lončić sa vatre i umiješati maslac izrezan na
kockice. Miješati dok se maslac ne otopi te dodati naribanu koricu naranče.
Tekuću smjesu preliti preko brašna i dobro izmiješati
kuhačom dok ne dobijemo tijesto. Tijesto će biti jako ljepljivo. Tijesto
umotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na 30 min da se ohladi.
Dobro pobrašniti radnu površinu i razvaljati tijesto na 5
milimetar debljine.
Pomoću oštrog noža i šablona koje smo pripremili izrezati dijelove
kućice 2x krov, 2x stranice sa prozorima , 1x pročelje sa vratima ( vrata koje
smo izrezali isto ispeći jer ćemo ih na kraju isto prilijepiti ) i 1x pročeljesa prozorom.
Izrezane dijelove prebaciti na tepsiju obloženu papirom za
pečenje. Ostavite razmak između dijelova
oko 1 cm jer će tijesto narasti , da se ne slijepe.
U rupice za prozore staviti zdrobljene bombone. Oni će se
tokom pečenja otopiti i stvoriti staklo. Od ostataka tijesta možete izrezati
boriće za ukras.
Peči u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12 min. (ovisno
o pećnici dok se ne počnu lagano zlatiti
po rubovima.
Dobro ohladiti prije sastavljanja kučice.
ROYAL ICING:
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i postepeno dodavati šećer
u prahu uz stalno miksanje dok ne dobijemo gustu smjesu. Staviti smjesu u vrećicu
za ukrašavanje i sa time ukrasiti kućicu. Nacrtati crjepove na krovu. Okvire oko prozora
i vrata. Ostaviti da se dobro osuši.
Pripremite podlogu na koju ćete slagati kućicu. Može to biti
tacna ili komad čvrstog kartona.
Zatim pomoću icinga sastavit i slijepiti dijelove kučice,
počevši tako da svaku stranicu zaljepite za podlogu i jednu za drugu. Možete pokraj
svake stranice staviti manju teglicu da pridržava stanice dok se icing ne stisne. Na kraju zalijepiti stranice krova.
Možete pomoću icinga prilijepiti bombone ili jestive perle
da bi dodatno ukrasili kućicu.
Na kraju posipati šećerom u prahu kao da je snijeg.
Ako koristite karton kao podlogu, prije lijepljenja izrežite manju rupu na sredini gdje će biti kučica.
Kad je kućica gotova i sasvim se osušila možete kroz tu rupu ubaciti lampice za bor pa će kućica i svijetliti.
Ako vam ostane
tijesta a vjerojatno hoće možete napraviti i Medene ukrase za bor.
Nema komentara:
Objavi komentar