Rižoto s gljivama / Risotto Ai Funghi / Mushroom risotto



Savršeni izbor za sve gljivoljupce. Ukusan, kremast i prepun okusa gljiva. Brzo i lako se priprema, a mogu ga jesti i vegetarijanci. Recept sam prije dosta vremena vidjela na televizija by Michele Chiappa, malo sam ga modificirala po svome i oduševljena sam kako je ispalo a oduševljeni su i moji ukućani.


Sastojci

1 manja glavica luka
500 gr gljiva po izboru (može i miješanih) ja sam koristila smeđe šampinjone
350 gr riže arborio
1 l vode
1 kocka za juhu od gljiva
20 g sušenih vrganja
2 žlice ribanog parmezana (i još malo za posluživanje)
1/4 žličice čilija u prahu ili kajenskog paprike
1 žlica maslaca
1 žlica vrhnja za kuhanje
morska sol i svježe mljeveni papar
malo maslinovog ulja


Postupak

Luk ogulite i isjeckajte na sitne kockice.
Gljive očistite pomoću krpe ili papirnatog ubrusa od trunja i ostataka zemlje. (gljive se nikada ne peru pod vodom). Narežite ih na ploške.

1 litru vode stavite da proključa. Od toga uzmite dio oko 2 dcl i prelijte preko sušenih vrganja da se omekšaju oko 10 min. U ostatak vode ubacite kocku od gljiva  i dobro promiješajte da se rastopi. To će vam biti temeljac kojim čete podlijevati rižoto.
Kad su se vrganji omekšali, procijedite ih ali tekućinu ne bacajte, sijecite ih na sitne komadiće. Njih i tekućinu u kojoj su se namakali ostavite sa strane za kasnije.

Zagrijte malo maslinova ulja u velikoj dubljoj  tavi pa dodajte luk. Pirjajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta dok ne omekša. Zatim dodajte gljive i nastavite pirjati dok lijepo ne omekšaju.

Dodajte rižu i miješajte neprestano da se ne slijepi. Nakon 1 minute (kada riža počne postajati staklasta, ali da ne izgori) dodajte malo temeljca i pustite da ispari stalno miješajući. Nastavite pomalo dodavati temeljac i  miješajte dok riža ne upije tekućinu i tako sve dok ne potrošite polovinu temeljca.

Ubacite nasjeckane vrganje i umiješajte ih u rižu, zajedno s tekućinom u kojoj su se namakali.
Dodajte parmezan, čili i ostatak temeljca te miješajte dok se ne upije sva tekućina, a riža bude kuhana al dente. Zatim dodajte maslac i vrhnje, promiješajte, poklopite i pustite da kuha 1 minutu.

Začinite po ukusu i poslužite uz još naribanog parmezana.


Posluživanje:

Kada rižoto bude spreman za posluživanje (i al dente), odmah ga jedite, inače će se riža raskuhati.



Tips and tricks:

Iako sušeni vrganji nisu baš pretjerano jeftini, jedan paket vam može jako dugo trajati. 1 – 2 prstohvata sušenih vrganja (koji su jako aromatični) jako će poboljšati okus raznim umacima, gulašima i ostalim jelima. Važno ih je samo preliti vrelom vodom, ostaviti 10 minuta, procijediti isjeckati, iskoristiti i gljive i tekućinu. Imate ih za kupiti u svim većim samoposlugama ali i na tržnici kod domaćih uzgajivača.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti