Stari mađarski kolač koji se udomaćio u cijeloj Slavoniji i
Baranji kao i ostalim regijama duž mađarske granice, gdje bez njega ne mogu
proći ni jedni svatovi, proštenja, krštenja i ostala okupljanja. Ovo je prvi
put da ga radim, i iako ima bezbroj kombinacija i varijacija ovoga kolača ja
sam radila po receptu iz bakine bilježnice uz male promjene naravno 😊. U originalu idu orasi
i pekmez od marelice, a pošto ih trenutno nisam imala radila sam sa prženim
lješnjacima i pekmezom od šljiva. I prezadovoljna sam. Kolač je ispao jako
ukusno iznenađenje, i više nego što sam očekivala. Toplo preporučam svima ovu
kombinaciju.
500 gr brašna
200 gr svinjske
masti
3 žumanjka
1 žlica šećera
Prstohvat soli
1 žlica ruma
1 čajna žlica suhog kvasca ili
¼ kockice sviježeg kvasca
Malo mlijeka
250 gr prženih lješnjaka
250 gr šećera
Malo ruma
8 žlica pekmeza od šljiva
100 gr čokolade
3 žlice ulja
Kako se prže lješnjaci možete pogledati ovdije
Priprema:
U zdjelu staviti sve sastojke za tijesto i dobro umijesiti
dok ne dobijemo glatko tijesto. Rasporediti u 3 jednaka djela, umotati u plastičnu
foliju i ostaviti u hladnjaku 15 min da
se odmori.
Između 2 papira za pečenje ( možete i na klasičan način )
razvaljati 1. dio tijesta veličine kao
tepsija u kojoj ćemo peći ( klasičnu duboku u kojoj obično pečemo
biskvite ) i prenijeti ga u tepsiju. Prvo premazati sa 4 žlice pekmeza, po
pekmezu ravnomjerno posipati pola smjese od lješnjaka i šećera, pokapati sa
rumom. Prekriti drugim djelom tijesta koji smo razvaljati i lagano pritisnuti
svud okolo rukama da bi se slojevi slijepili. Opet namazati sa 4 žlice pekmeza,
posipati sa ostatkom lješnjak smjese i pokapati rumom. Na kraju prekriti 3.
djelom tijesta , sve pritisnuti i ostaviti na toplom 1 sat.
Izbockati sa vilicom i staviti peči na 200°C oko 20 minuta, kad se počne blago rumeniti i
odvajati od stjenka. Staviti da se hladi i nikako ne vaditi iz tepsije dok se
sasvim ne ohladi jer bi u protivnom mogao puknuti.
Na pari otopiti čokoladu sa dodatkom ulja. Paziti da
čokolada ne prokuha inače če izgubiti sjaj. Najbolje je stalno miješati i kad
vidite da se još par komadića ostalo nije otopilo skinuti sa pare i još
miješati dok se sve ne otopi i izjednači. Preliti preko hladnog kolača i
pustiti da se glazura stisne.
Rezati na male šnite/ štangle i prepustiti se uživanju.
Nema komentara:
Objavi komentar