Salatu od krumpira na ovaj način pravim već godinama i
svi ju obožavamo. Dovoljno je zasitna da se poslužuje kao prilog a opet krastavci
joj daju fini osvježavajući štih. Savršeno ide uz sve vrste pečenog i pohanog
mesa ali se slaže i uz pečenu i pohanu ribu.
Sastojci
Za salatu:
1 kg krumpira
1 veća glavica luka
1 – 2 sviježih krastavaca
1 češanj češnjaka
1 dcl jogurta
1 žlica majoneze
Sol, ulje i ocat po potrebi
1 šaka salate rikule
Za ribu:
1 kg oslića očišćenog bez glave
Sol po potrebi
Za Tršćanski umak:
1 – 2 češnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršinovog lista
1 – 1,5 dcl maslinovog ulja
Priprema
Princip za ovu salatu je vrlo jednostavan, napravimo
salatu od krumpira, posebno salatu od krastavaca i pomiješamo ih zajedno. Evo kako čete to napraviti.
Oslić treba oprati hladnom vodom, posušiti sa papirnim ubrusom
i poslagati na suhu krpu ili papirnati ubrus da se dobro osuši od viška vode.
Dobro posoliti sa obje strane i ostaviti da stoji na papirnatom ubrusu sve dok
ga budemo pržili.
Krumpir oguliti isjeći na kockice, posoliti i staviti
kuhati.
U međuvremenu uzeti luk očistiti ga i narezati na tanke
trakice, staviti ih u zdjelu, posoliti i ostaviti da se luk omekša i malko
uvene sve dok krumpir ne bude skuhan.
U drugu zdjelu staviti sitno sjeckani češnjak, dodati malo
soli, octa, majoneze i jogurta te sve dobro izmiješati. U taj umak dodati
krastavac nariban na tanke ploške. Sve ravnomjerno izmiješati i ostaviti sa strane.
U nasoljeni luk dodati malo ulja, octa i vode dodamo u nasoljeni luk i tako
napravimo dresing za krumpir
Kuhani krumpir procijediti i malo pro hladiti da bude mlako.
Dodati u dresing i sve dobro izmiješati.
Dodati napravljenu krastavac salatu, sve izmiješati i
ostaviti da se sasvim ohladi.
Na kraju umiješati krupno sjeckanu rikolu.
Ovaj puta nisam stavila rikolu ali samo zato što je
nisam imala kod kuče a u trgovini je bilo samo uvenule, inače ju uvijek
stavljam obožavam njenu paprenu aromu koja se savršeno slaže uz slatkasti krumpir
i osvježavajući krastavac
Ribu pržiti u tavi na dobro zagrijanom ulju ( jedan prst
ulja ). Ribu prvo staviti na jednu stranu i tek kad je kožica postala hrskava
smijemo je okrenuti na drugu stranu i ispržiti dok ne dobije hrskavu koricu i
sa druge strane.
Izvaditi iz ulja i odmah poslužiti dok je toplo preliveno Tršćanskim
umakom posluženo uz rashlađenu salatu.
Tršćanski umak
Peršinov list sitno isjeckati
Češnjak naribati na ribež za začine ili jako fino isjeckati.
Maslinovo ulje ugrijati da bude mlako i preliti preko
češnjaka i peršina te pustiti da se okusi prožmu. Preliti preko pečenog mesa
ribe ili krumpira kao začin.
Nema komentara:
Objavi komentar