Ovu jednostavnu, a fantastičnu tortu morate probati, Sočna,
kremasta torta savršenog spoja keksa, vanilije i višanja.
Sastojci:
500 gr petit keksa
150 gr prženih lješnjaka ili oraha
200 gr šećera
1 tegla kompota od višanja
2 pudinga od vanilije
7 dcl mlijeka
250 gr margarina ili maslaca
---------
2dcl šlaga za ukras
Priprema:
Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.
U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka
staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz
stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na
tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi
mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne
dobijemo glatku smijesu.
Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene
višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.
Obruč od okruglog kalupa za tortu promjera 26 cm staviti na
tacnu za tortu (bez dna) i smjesu istresti u sredinu kalupa, ravnomjerno
rasporediti da bude ravna i staviti u hladnjak preko noći da se stisne a keks
malo omekša.
Ukloniti obruč, ukrasiti tortu šlagom i poslužiti
Nema komentara:
Objavi komentar