Pici pasta je domače
rađena tjestenina slična špagetima. Radi
se bez jaja samo brašno voda i sol. Služi se uz razne umake koje može upijati.
Ja sam ovaj puta
dodala i sviježeg špinata što je tjestenini dalo prekrasnu zelenu boju. Ova
tjestenina je prepuna minerala i vitamina a izuzetno je ukusna. Dobar je način
da vam djeca jedu špinata.
Uspjeh ovoga jela je
još više zajamčen ako tijesto valjate i pripremate zajedno sa djecom, vjerujte zanimljivije
je od plastelina.
Sastojci
Za pastu
300 gr brašna
200 gr sviježeg špinata (može i smrznuti)
1 dcl vode
1 žličica soli
Brašno za posipavanje
Za umak
200 gr pršuta ili mesnate dimljene slanine
500 ml vrhnja za
kuhanje
Sol
Vegeta
Sušeni bosiljak
Po želji ribanog sira trapista ili parmezana za posipavanje
Priprema
Izrada tijesta:
Špinat očistiti i oprati ( ukoliko koristite smrznuti špinat
treba ga otopiti i ocijediti od viška tekućine ).
Staviti u blender ili zdjelu, dodati vode i iz miksati u
glatku pastu (možete koristiti što god vam je pri ruci: blender, štapni mikser
ili slično ).
U zdjelu staviti brašno, sol dobro izmiješati i dodati pire
od špinata. Mijesiti rukama dok ne dobijemo glatko, podatno tijesto.
Tijesto prebaciti na radnu površinu koju smo dobro posipali
brašnom.
Nastaviti mijesiti. Oblikovati dugačku traku i rezati tanke
ploške.
Svaku plošku valjati/ rolat
između dva dlana ili između dlana i radne površine u tanki dugački
rezanac.
Ubaciti tjesteninu u proključalu vodu koju smo prethodno posolili.
Kuhati oko 5 minuta na laganoj vatri dok ne isplivaju na površinu. Odvojiti
malo škrobne vode ( voda u kojoj se kuhala tjestenina ) ako bude potrebno podlijevati.
Procijediti i ubaciti u umak.
Umak
Pršut ili slaninu izrezati na sitne trakice.
U tavu staviti malo ulja i pržiti pršut dok ne postane hrskav
i ne dobije boju.
Zaliti sa vrhnjem za kuhanje, dodati začine i pustiti da
prokuha i malo se zgusne.
U umak ubaciti tijesto, dobro promiješati. Ako je
jako suho podliti sa malo škrobne vode i još malo kuhati.
Po želji posipati sa parmezanom ili nekim drugim sirom.
Poslužiti dok je toplo!
Ovu tjesteninu možete
poslužiti uz bilo koji drugi vama omiljeni umak.
Nema komentara:
Objavi komentar