Umak od hrena






Fini domaći umak u kojem vi kontrolirate koliko će žestok  biti. Mi ovakav umak obožavamo i ja ga odmah radim duplu ili tro duplu dozu. Osim uz kuhanu šunku ovaj umak se slaže i uz sve vrste pečenja.



Sastojci

1 manja teglica čistog hrena 180 – 200 gr (važno je da na teglici piše Hren a ne Umak od hrena u koji su već dodani razni dodatci )
2 kisele jabuke
1 čašica kiselog vrhnja
Sol
Ulje
Ocat


Priprema

Hren ćemo pofuriti sa kipućom vodom da ubijemo ljutinu zato odmah odredite koliko želite da ljuto bude. Mi volimo da se ljuto osjeti a opet ne preuzme sav okus. Zato ovo je moja mjera vi je prilagodite sebi
 ¼ hrena ostaviti ljuto a ostatak ¾ pofuriti

U zdjelu ubaciti ¼ hrena a ostatak istresti u gusto cijedilo. U lončić (u koje stane cijedilo) staviti vodu i pustiti da zavri.  Kad voda počne ključati smanjiti vatru i uroniti cijedilo sa hrenom u vodu (oprezno da se ne prelije ) pustiti da krčka 1 – 2 minute, izvući van i dobro ocijediti od vode.

U zdjelu u koju smo stavili ljuti hren izribati oguljenu jabuku, ne na onaj ribež za jabuke nego na sitni ribež. To će više ličiti na sok i pire od jabuke ali zato i radimo u zdjeli tako da sačuvamo svaki dio jabuke, sok i pasirano meso.
Dodati sol, ulje i ocat, sve dobro izmiješati, dodati pofureni  ocijeđeni hren, vrhnje i sve dobro izmiješamo. Ako vam je  pre ljuto dodajte kiselog vrhnja da razblažite.




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti