Stir-frying
je kulinarska metoda brze pripreme mesa i povrća koji se prvo sjeckaju na sitne
komade i prže (najčešće u woku) na ulju na visokoj temperaturi, uz dodatak
tjestenine ili riže također pržene.
Tijekom
prženja, sastojci se kontinuirano miješaju kuhačom ili lopaticom i/ili prevrću
žustrim potezima tave/woka.
Kratkom termičkom
obradom (najčešće 5 do 8 minuta) povrće zadržava svoju boju i ostaje hrskavo
dok je meso sočno, mekano i puno aroma.
Za pripremu
stir-fry jela odaberite mekane komade mesa poput svinjskog lungića, junećeg flana
ili pilećih prsa. Meso je potrebno narezati na rezance ili komade veličine
zalogaja.
Izbjegavajte
žilave komade mesa koji inače zahtijevaju dugo kuhanje ili pečenje, poput
svinjskog vrata
Osim mesa
mogu se koristiti i morski plodovi ali
se oni onda dodaju na kraju zbog krače termičke obrade.
Povrće se najčešće
koristi sezonsko ili smrznuto sve zavisi što imate u ponudi.
Sastojci
½ vezice sviježeg lisnatog
peršina
1/3 vezice sviježeg lisnatog celera
3 češnja češnjaka
1 vezica mladog luka ili 1 manja glavica crvenog luka
2 mrkve
1 šalica mladog graška sviježeg ili smrznutog
2 filea pilećih prsiju bez kože
400 gr uskih rezanca od jaja ili uski domaći rezanci od
3 jaja
suncokretovo ulje
svježe mljeveni crni papar
3 žlice soja sosa
1 dcl pilećeg jušnog temeljca
1 žličica začinske mješavine “ Kineskih 5 začina „
( Ovu mješavinu začina možete kupiti u bolje opskrbljenim
trgovinama ili ju možete napraviti sami po receptu koji čete naći u linku ovdje
)
po želji 1 Chili papričica
Priprema
Pošto se ovo jelo priprema kratko i brzo bitno je pripremiti
sve sastojke ranije pa tek onda krenuti sa kuhanjem.
Tjesteninu skuhati, procijediti i
ostaviti da se prosuši i prehladi dok pripremate ostalo.
Sada trebamo pripremiti meso. Svaki
file prerezati po pola, ploštimice tako da od svakog dobijemo dva tanja dijela
svaki dio po dužini izrezati na trake a zatim svaku traku na manje kockice ili štapiće
da svaki komad bude veličine jedenog zalogaja. Komade mesa staviti u zdjelu
posipati sa mješavinom 5 kineskih začina, dodati malo soli, i 1 žlicu soja
sosa. Dobro promiješati i ostaviti da se marinira dok mi pripremamo povrće.
Mladi luk isjeckati na sitne
kolutiće ( ako koristimo stari luk, sjeckamo ga na kockice), češnjak sitno
isjeckati ili naribati na ribež za začine.
Mrkvu oguliti i isjeckati na
kockice ili štapiće ne deblje od zrna graška.
Grašak očistiti, oprati i dobro
ocijediti.
Peršinov list i celerov list sitno
isjeckati.
Tavu staviti da se jako ugrije,
dodati malo ulja i pa vrelo ulje ubaciti piletinu, miješati stalno dok se
piletina malko zapeče oko 2 min.
Dodati mladi luk, češnjak sve
promiješati, dodati mrkvu, grašak i začinsko bilje (ostaviti malo peršinovog
lista za ukras) i još miješati oko 2 min. Dodati ostatak soja sosa i začine po
potrebi, promiješati i dodati tjesteninu. Još kratko popržiti oko minute. Zaliti
sa malo jušnog temeljca da se sa dna podignu svi sokovi i pravilno rasporede.
Sve dobro promiješati i odmah
servirati dok je toplo i dok tjestenina nije upila sve sokove. Na kraju obilno
posipati sjeckanim peršinovim listom.
Nema komentara:
Objavi komentar