Ako slučajno netko ne
voli Kopar može koristiti bilo koji umak, ali mi ga obožavamo i u ovoj
kombinaciji ga je pravila i moja baka. To su doslovno za mene okusi djetinjstva.
Sastojci:
Za štrucu:
400 gr mljevenog mesa – miješanog
1 veći krumpir
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
3 žlice krušnih mrvica
1 žlica Vegete
1 žličica crvene mljevene paprike
Sol i biber po želji
Sjeckani peršinov i celerov list
1 jaje
Za umak od kopra:
2 – 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 – 3 češnja češnjaka
2 žlice sjeckanog kopra sviježeg ili zamrznutog
2 dcl mlijeka
3 dcl vode
1 žličica Vegete
Soli po potrebi
1 žlica kiselog vrhnja
Štruca – priprema:
Luk isjeckati na sitne kockice, češnjak protisnuti, Krumpir
naribati na ribežu za jabuke.
U zdjelu staviti meso, posipati sa Vegetom, paprikom, soli i
biberom,
Dodati luk, češnjak, krumpir, sjeckani peršin i celer.
Dodati razmućeno jaje i sve dobro umijesiti tako da se
pravilno rasporede svi dodatci i začini.
Pećnicu ugrijati na 200°C.
Tepsiju u kojoj ćemo peči staviti na štednjak na srednje jaku vatru i dobro
je ugrijati.
Dodati malo ulja i ubaciti štrucu da se zapeče sa svih
strana lagano je okrećući kako se koja strana zapeče.
Maknuti sa vatre i oprezno jer je vruće zarezati gornju stranu
na prst razmaknute zareze.
Prekriti folijom i dobro zatvoriti rubove (oprez vruće
je ) i spustiti u pećnicu. Peči poklopljeno na 200°C oko 30 min.
Nakon 30 min. treba skinuti foliju (nemojte ju baciti trebat
će vam) i peči otklopljeno 15 min. Nakon pečenja.
Štrucu treba izvaditi i umotati u foliju da se odmara još 15 min.
Za to vrijeme u tepsiju na preostalu masnoću istresti krumpir
koji smo prethodno kuhali 5 minuta u kipućoj slanoj vodi, procijedili i
začinili sa Vegetom i malo crvene mljevene paprike . peči u još uvjek vreloj pećnici
na 200°C oko 15 min. dok se meso odmara i dok
pripremamo umak.
Kada se krumpir ispekao izrezati štrucu na odreske prst debele.
Poslužiti uz pečeni krumpir dobro preljeveno umakom.
Umak od Kopra – priprema:
Mlijeko i vodu pomiješati i ugrijati.
U malu tavicu staviti ulje da se grije dodati protisnuti češnjak i brašno te
sve malko popržiti uz miješanje.
Dodati kopar i promiješati te zaliti mješavinom mlijeka i vode.
Dodati sol, i Vegetu, te miješati na laganoj vatri dok ne prokuha i počne se zgušnjavati.
Dodati kopar i promiješati te zaliti mješavinom mlijeka i vode.
Dodati sol, i Vegetu, te miješati na laganoj vatri dok ne prokuha i počne se zgušnjavati.
Maknuti sa vatre i umiješati ravnomjerno žlicu kiselog vrhnja.
Nema komentara:
Objavi komentar