Kraljevska gužvara


Jako ukusna, sočna i dekorativna.  Makovnjača, orehnjača i pekmezuša sve u jednom..  od tog nema boljeg. Čisti hedonizam. Savršeni dodatak svakom blagdanskom, svečanom stolu, a naći će se i na mom ovog Uskrsa.

Zahvaljujem slovenskom šefu Danilu Kozaru koji je osmislio ovaj recept ( Bratova velikonoćna potica ) i CC balerinirokoko koja je ovaj njegov recept pronašla i podijelila sa nama ostalima.

 

Sastojci:

 

ZA TIJESTO:

500 g brašna

1 jaje

25 g svježeg ili 1 vrećica suhog kvasca

40 g šećera

1 vanili šećer

2 žlice ulja

prstohvat soli

3 dl mlijeka

 

ZA NADJEV OD ORAHA:

200 g mljevenih oraha

100 g šećera

1 bjelanjak

malo ruma

100 ml mlijeka za pofuriti orahe

 

ZA NADJEV OD MAKA:

200 g mljevenog maka

100 g šećera

1 bjelanjak

malo ruma

limunova korica

170 ml mlijeka za pofuriti mak

 

ZA NADJEV OD PEKMEZA:

300 g pekmeza po želji, preporučeno da bude crvenkast radi ljepšeg kontrasta ja sam koristila pekmez od šljiva

 

ZA PREMAZ:

2 žumanjak

2 žlice mlijeka

 

 Priprema:

 

Kvasac stavimo u mlako mlijeko sa malo šećera  i malo brašna da se diže.

Ostatak brašna stavimo u zdjelu i dodamo sve ostale sastojke i uzdigli kvas i zamijesimo fino tijesto. Ostavimo da se diže na toplom oko 30 min.


Za vrijeme dok se tijesto diže napravimo nadjeve da se stignu ohladiti.

Nadjev napravite tako da mlijeko zajedno sa šećerom i rumom stavite da zakipi i onda ubacite unutra mak. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Isto tako ponovite sa orasima. Ostavimo da se nadjevi ohlade .


Kad se tijesto diglo, istresemo ga na pobrašnjenu radnu površinu. Ponovo ga kratko premjesimo i razdijelimo u 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujemo u lopticu, prekrijemo čistom krpom i ostavimo da se digne još  jednom 15 – 20 min.

 


Bjelanjak izmiješamo mikserom. Ne treba biti čvrsti snijeg nego više mekani da se lakše može umiješati u fil. Dodamo ga u  ohlađene nadjeve netom prije samog filovanja.

 

Svaku lopticu razvaljate  na pobrašnjenoj podlozi  u promjeru cca  25, veličine tanjura. Na prvi list stavimo pola nadjeva od maka i razmažemo ga ali ne do samog ruba,  kao što je na slici.

 


Zatim na mak stavljamo drugi list tijesta. Na drugi list stavite polovicu nadjeva od oraha i razmažite isto kao i sa makom.


 

Na nadjev od oraha zatim stavljamo treći list kojega premažemo sa polovicom pekmeza.


 

Oprezno da vam nadjev ne iscuri, zarolamo kao roladu. Pazite da vam kraj ostane na dnu da se štruca ne otvori tijekom pečenja.

Postupak slaganja ponovimo i sa ostale tri loptice i  tako dobijemo dvije štruce

Dobivene štruce oprezno prebacimo u dublju tepsiju u koju smo stavili papir za pečenje.

Štruce iz bockamo sa štapićem za ražnjiće sve do dna da zrak tokom pečenja izlazi van. Prekrijemo čistom krpom i ostavimo na toplom da se diže još  20 – 30 min.

 

Kad su se štruce digle dobro ih premažemo sa žumanjkom pomiješanog sa mlijekom. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici 40 min  na 170°C .

Kada se ohladi posipati šećerom u prahu.

 

 

 

1 komentar:

Popularni recepti