Za moga brata koji obožava sve sa čokoladom napravila sam
ovu tortu i bila je pun pogodak a sada ću podijeliti to sa vama.
Sastojci
BISKVIT NA VAGANJE:
- 6 jaja
- 6 žlica vode
- koliko su teška 5 jaja toliko šećera
- koliko su teška 5 jaja toliko brašna umanjeno za 3 žlice
- 3 žlice kakaoa 1 prašaka za pecivo
Za fil:
3 pudinga od vanilije
6 žlica šećera
1200 ml mlijeka
200 gr bijele čokolade
200 gr tamne čokolade
250 gr maslaca ili margarina
Priprema
Biskvit na vaganje /
Moj bazni biskvit (detaljnije o ovom biskvitu vidi ovdje)
Od 6 jaja koja smo uzeli za pripremu torte, odvojiti 5 dok
su još u ljusci i izvagati ih (toliko ćemo staviti šećera i isto toliko brašna+
kakaoa) pazite samo da vam jaja budu otprilike iste veličine.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izlupati u čvrsti
snijeg.
Žumanjke dobro izraditi sa šećerom. Dodati vodu i još
miksati. Postepeno dodavati brašno i kakao uz lagano miješanje. na kraju
postepeno dodavati snijeg od bjelanjaka uz lagano miješanje.
Peči u okruglom kalupu promjera 26 cm, na 180°C 20 – 25 minuta. Ohladiti i prerezati na 3 jednaka dijela.
Fil
U jednu zdjelu iskidati na kockice tamnu čokoladu a u drugu
bijelu i obje ostaviti sa strane.
Od cijele količine mlijeka odvojiti malo i u njemu razmutiti
prašak za puding. U ostatak mlijeka dodati šećer i staviti kuhati. Kad mlijeko
prokuha uliti razmućeni puding i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok
ne prokuha i zgusne se.
Vruć puding ravnomjerno razdjeli, pola dodati u zdjelu sa bijelom čokoladom a
drugu polovicu u tamnu čokoladu. Od vreline će se obje čokolade odmah otopiti samo ih treba
odmah dobro izmiješati u glatku smijesu. Obje smjese dobro ohladiti.
Kada su obje smjese hladne u svaku dodati pola maslaca i
dobro izraditi mikserom.
Slaganje
Uzeti obruč od kalupa u kojem smo pekli (bez dna) i staviti
na pladanj za torte. Na dno staviti prvu koru i dobro stegnuti obruč . Zatim žlicom naizmjenice grabiti
i stavljati na hrpice jedan pa drugi fil tako da bude šareno, lagano zagladiti
da ne bi bilo rupa u filu. Poklopiti sa drugom korom, lagano pritisnuti i ponoviti postupak sa filom (ostaviti malo od
oba fila za ukrašavanje) na kraju staviti treću koru pritisnuti i ostaviti u hladnjaku barem 2
sata da se dobro stisne.
Skinuti obruč i ukrasiti ostatkom fila. Vratiti u hladnjak. Tortu
je najbolje raditi dan ranije da se lijepo reže i bude sočna.
Vec vidim da cemo se ovde fino gostiti i uzivati u lepim recepticima, ova tortica je pun pogodak za sve ljubitelje cokolade... dobro nam dosli u blogerske vode, draga Vlatka!:))
OdgovoriIzbrišiHvala! Puno mi znaci vasa podrska ☺
Izbriši