Ovaj biskvit je idealan za torte, kolače, rolete i sve lude
kombinacije koje možete zamisliti. Izdašan je i sočan i daje mogućnost da sami
smišljate svoje kombinacije. Na prvi pogled je možda kompliciran ali kad jednom
shvatite osnove nema jednostavnijeg recepta. Ja ga osobno koristim najčešće.
Sastojci
- jaja po potrebi- dok su još u ljusci staviti na vagu i
izvagati ali 1 manje od količine koju ćemo koristiti ( ako pečemo biskvit od 6
jaja izvažemo samo 5)
- koliko jaja toliko
žlica mlake vode
- kolika je izvagana težina jaja toliko šećera
- kolika je izvagana
težina jaja toliko brašna ( kada pečemo rolat smanjit brašno za 1 žlicu)
- prašak za pecivo:
pola =3-4 jaja;
cijeli = 5-6 jaja
ništa = kada pečemo rolat da ne bi
pucao kada se savija.
- začini i arome po
želji (vanilija, cimet, rum itd.)
- u biskvit se može dodavati kakao, orasi, bademi,
lješnjaci, kokos itd. ali uz obavezno pravilo da tada smanjimo količinu brašna
za onoliko koliko se dodaje ovih dodataka (tako da ne bi biskvit izgubio elastičnost
ili bio pretvrd.
Priprema
Koliko jaja trebamo zavisi od toga što želimo peći:
- rolat (velika
plitka tepsija od pećnice) = 3 jaja
- 1 kora/biskvit za kolač
( standardna srednja tepsija ) = 2 jaja
- torta ( srednji ili
veliki kalup za torte ) = 5-6 jaja pa računajte
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka napraviti snijeg.
Žumanjke istući sa šećerom da bude pjenasto i da se sav
šećer otopi.
Dodati vodu i još miješati.
Postepeno dodavati ostale suhe sastojke (brašno , kakao ,
orahe i začine) uz lagano miješanje.
Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka
Peći na 180°C dok se ne ispeče (ovisno od količina smjese
Nema komentara:
Objavi komentar