Biskvit na vaganje / Moj bazni biskvit



Ovaj biskvit je idealan za torte, kolače, rolete i sve lude kombinacije koje možete zamisliti. Izdašan je i sočan i daje mogućnost da sami smišljate svoje kombinacije. Na prvi pogled je možda kompliciran ali kad jednom shvatite osnove nema jednostavnijeg recepta. Ja ga osobno koristim najčešće.



Sastojci

- jaja po potrebi- dok su još u ljusci staviti na vagu i izvagati ali 1 manje od količine koju ćemo koristiti ( ako pečemo biskvit od 6 jaja izvažemo samo 5)



 - koliko jaja toliko žlica mlake vode 
 - kolika je izvagana težina jaja toliko šećera
 - kolika je izvagana težina jaja toliko brašna ( kada pečemo rolat smanjit brašno za 1 žlicu)
 - prašak za pecivo:  
         pola =3-4 jaja; 
         cijeli = 5-6 jaja 
         ništa = kada pečemo rolat da ne bi pucao kada se savija.
- začini  i arome po želji (vanilija, cimet, rum itd.)
- u biskvit se može dodavati kakao, orasi, bademi, lješnjaci, kokos itd. ali uz obavezno pravilo da tada smanjimo količinu brašna za onoliko koliko se dodaje ovih dodataka (tako da ne bi biskvit izgubio elastičnost ili bio pretvrd.

Priprema

Koliko jaja trebamo zavisi od toga što želimo peći:
 - rolat (velika plitka tepsija od pećnice) = 3 jaja
 - 1 kora/biskvit za kolač ( standardna srednja  tepsija ) = 2 jaja
 - torta ( srednji ili veliki kalup za torte ) = 5-6 jaja pa računajte

Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka napraviti snijeg.
Žumanjke istući sa šećerom da bude pjenasto i da se sav šećer otopi. 
Dodati vodu i još miješati.
Postepeno dodavati ostale suhe sastojke (brašno , kakao , orahe i začine) uz lagano miješanje.
Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka


Peći na 180°C dok se ne ispeče (ovisno od količina smjese

Popularni recepti