Brzi džem bez Želina ili Džemfixa / Fast, homemade jam,





Ovaj sam recept prije par godina pronašla na Coolinarici i toliko me oduševio da ga od onda stalno pravim na ovaj način. Džem je doslovno skuhan i gotov
u roku od 30 minuta, ali to nije njegova jedina prednost. Pošto se jako kratko kuha, voće zadržava svoju boju, miris i okus koji ostaje fantastičan kao da jedete sirovo voće. Tajna ovog džema je u bijeloj ( unutrašnjoj ) korici od limuna i limunovim sjemenkama koje inače ne služe ničemu i koje uvijek bacamo a  prepune su pektina koji imaju isti učinak kao i Želin ili Džemfix.



Sastojci

1 kg  voća  po želji može čak i miješanog
300 - 400 g šećera ( ovisno o voću koje koristite šećera može čak i manje ako je voće slatko )
1 limun
Začina ili aromatičnog bilja po želji
( vanilije, cimeta, kardamona, menta, timijan ili sl.)


Savjet više: 

Kad dođe vrijeme svog onog prekrasnog voća od kojeg želimo praviti džemove, limun je tada van sezone i samim tim jako skup. Ako vam se svidi ovaj džem a sigurno hoće za sljedeću sezonu se treba ranije pripremiti pa prihvatite ovaj mali savjet koji ja prakticiram godinama: Kad god tijekom godine koristite limun za pripremu kolača, limunade ili ga jednostavno cijedite za čaj, bijele, unutrašnje polovice nemojte bacati nego ih odlažite u jednu plastičnu vrećicu i držite ih u zamrzivaču sve dok ne dođe vrijeme da ih želite iskoristiti za pripremu džema.


Priprema

Par stvari za početak.
- Za izradu pekmeza, džemova i marmelada koristite samo jako zrelo voće. Bolje je da voće bude skoro prezrelo nego da je polu zeleno.
- Za kuhanje koristite naj širu posudu koju imate, pogotovo ako kuhate veću količinu, brže će prokuhati i samim tim skratiti vrijeme kuhanja.


Voće treba oprati i očistiti samo dobro pazite da uklonite sve oštećene i trule dijelove. Očišćeno voće  zatim treba izvagati da vidimo koliku smo klačinu dobili i da znamo koliko ostalih sastojka trebamo.

Voće isjeckati na sitne komadiće. Stavite ga u zdjelu posipajte sa polovicom šećera i ostavite poklopljeno u hladnjaku ili na nekom hladnom mjestu preko noći ili nekoliko sati da pusti što više soka. Nakon toga treba ga procijediti.

Voće odvojimo sa strane a sok stavimo kuhati sa ostatkom šećera i začinima.
Sok se kuha oko 20 min uz povremeno miješanje sve dok se ne počne zgušnjavati.

U međuvremenu ogulimo limun pomoću nožića za guljene krumpira ali tanko tako da odvojimo samo žuti dio kore taj nam ne treba.. Iscijedimo limun i sok prelijemo preko voća ili ga iskoristimo na neki drugi način. Polovice bijele kore i koštice svežemo u čistu gazu jer baš ta kora sadrži pektin koji će nam na prirodan način pomoći da se džem zgusne.



Kada se sok počeo vidno zgušnjavati i lagano karamelizirati, dodamo u njega voće i paketić sa polovicama limuna. Kuhati  uz miješanje oko 10 min.
Izvaditi paketić sa limunom i dobro istiskati ostatke soka koji se upio. Kuhati još 5-10 min. Džem je jako tekuć dok je vruć i zgušnjava se hlađenjem. 

Provjerite dali se dovoljno zgusnulo tako što izgrabite malu žlicu džema na tanjurić i pustimo da se ohladi Nagnite tanjurić i ako sporo klizi dovoljno je gusto. 



Ukoliko želimo da  u džemu nema komadiće voća  na kraju kuhanja voće možemo usitniti sa štapnim mikserom. Ja obično  usitnim samo polovicu smijese tako da džem bude gladak i maziv a ima i nešto komadić voća.



Gotov džem treba odmah sipati u dobro oprane, sterilizirane staklenke i čvrsto zatvoriti. Ako su staklenke dobro i pravilno sterilizirane džem će ostati zdrav i kvalitetan godinu dana.
Pošto u ovom džemu nema konzervansa kad se staklenka otvori potrebno ju je držati u hladnjaku.


Steriliziranje staklenki

Staklenke dobro operite toplom vodom i još vlažne posložite otvorom prema dolje na lim na koji ste prethodno stavili čistu kuhinjsku krpu da se ocijedi višak vode. Staklenke skupa s čepovima poslažite u tepsiju sada sa otvorom okrenutim prema gore i stavite u pećnicu na 180°C barem 10 minuta. Odmah nakon vađenja iz pećnice još dok su vruće punite sa vrelim džemom i odmah ih nakon punjenja oprezno čvrsto zatvorite da bi se stvorio vakuum. Pazite da se ne opečete, teglice i poklopci su jako vrući. Također, ako imate one staklenke s hermetičkim poklopcem pripazite na gumu i držite ih kraće u pećnici.





Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti