Pileći perkelt


  


Još jedno jelo iz djetinjstva koje je često nalazi na našem meniju.



Sastojci

800 gr piletine (komadi po izboru)
2 manje glavice luka
2 mrkve
3 češnja češnjaka
2 Lista lovora sušenog Podravka
1 dcl bijelog vina
1 žlica Vegete
1 žlica Slatke paprike mljevene
1 žličica Ljute paprike mljevene (samo ako volite ljuto )
sol i papar
1 list lovora
2 žlice brašna
2 žlice   kiselog vrhnja
Voda
--------------------
Tjestenina po izboru


Priprema

Rasjeći piletinu na manje komade, staviti u zdjelu i dobro natrljati začinima: sol, Vegeta, mljevena paprika. Ostaviti da se marinira 20 - 30 min. Mrkvu oguliti i narezati na kolutiće, luk očistiti i nasjeckati na što sitnije ,  češnjak očistiti i sitno nasjeckati ili naribati.

U širu posudu ugrijati masnoću i komade piletine ispržiti na naglo sa svih strana da dobiju malo boje. Meso izvaditi na tanjur i kratko ostaviti sa strane.

U masnoću od pečenja dodati luk i mrkvu i kratko popržiti da se malko karameliziraju. Smanjiti vatru i zaliti sa vinom, miješati dodati češnjak, mljevene paprike slatke i ljute, Vegete i lovor, još dobro promiješati. Vratiti piletinu tako da je slažemo u jednom sloju, dodati i sokove koje je piletina pustila, zaliti vodom  oko 2 prsta iznad piletine. Dovesti do ključanja, smanjiti na najmanje  i kuhati polu poklopljeno oko 30 min, dok se meso skoro ne raspada. Povremeno provjeravati, lagano promiješati, dodati vode po potrebi.


Kada je meso kuhano u manjoj posudici umiješati 1 šalica škrobne vode ( one od kuhanja tjestenine ) kiselo vrhnje dodati malo vrele juhe da se vrhnje temperira, dodati brašno i miješati da ne bude grudica  ukuhati u perkelt uz lagano miješanje kuhati na lagano dok se ne zgusne.


Posluživanje


Poslužiti uz domače ili kupovne široke rezance, noklice ili neku drugu vrstu tjesteninu  i salatu po izboru.



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti